Actualitate

(VIDEO) A patra o fi cu noroc? Ultima tragere la sorți pentru președinții de birouri electorale, supravegheată de însuși președintele BEC

Atmosferă tensionată, astăzi, la Tribunalul Buzău, unde a fost organizată cea de a patra tragere la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor președinților birourilor electorale și unde, pentru prima dată, procedura a fost supravegheată de președintele Biroului Electoral Central.  Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, a declarat, în exclusivitate pentru sansanews.ro, că a venit la Buzău pentru „a avea certitudinea că nu se mai întâmplă situația repetării unei noi trageri la sorți”.

Tragerea la sorți a început la ora 12.00 și a durat câteva zeci de minute. Așa cum s-a întâmplat de fiecare data, procedura a fost parcursă de președintele Tribunalului Buzău, judecător Gianina Văsîi. Încă de la intrarea în sală, președintele instanței a anunțat că există o nouă listă comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă care conține, de această data, 215 persoane, față de 224 câte erau pe lista valabilă la ultima tragere la sorți. De asemenea, și numărul magistraților a fost mai mic, respectiv 47 față de 59, câți au participat la cea de a treia tragere la sorți.

”Vom proceda, întâi, la tragerea la sorți a magistraților din lista care cuprinde 47 de persoane, doar judecători și procurori. Având în vedere că sunt 88 de birouri, toate cele 47 de persoane vor fi președinți pentru că, întâi, vom trage la sorți președinții”, a spus Gianina Văsîi.

vicepreședinte AEP și secretarul tehnic BEC

Cea mai mare surpriză a fost prezența în sală a președintelui Biroului Electoral Central. Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, a venit la Buzău însoțit și de Cosmin-Gabriel POPP,  vicepreședinte  AEP, și secretarul tehnic BEC.

președinte BEC

Cei trei au asistat la tragerea la sorți, în liniște, fără să intervină. Mai mult, președintele BEC a intrat în sală după ce a început tragerea la sorți și a preferat să rămână în picioare, pentru o vedere de ansamblu.

La ieșirea din sală, Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, a declarat, în exclusivitate pentru sansanews.ro, că a venit la Buzău pentru „a avea certitudinea că nu se mai întâmplă situația repetării unei noi trageri la sorți”.

Întrebat cine consideră că ar fi vinovat/vinovați pentru situația de la Buzău, președintele Biroului Electoral Central a vorbit despre un șir lung de greșeli pe care le-a atribuit conducerii Tribunalului Buzău, organizator al tragerii la sorți.

”Evident că, devreme ce vorbim de trageri la sorți care au fost anulate, devreme ce vorbim de o sancțiune atât de gravă cum este nulitatea, înseamnă că automat autoritatea care a procedat la tragerea la sorți, în speță președintele Tribunalului a procedat greșit în momentul tragerii la sorți, respective introducerea în urmă a unor persoane care nu trebuia să fie puse în urnă, sau nerespectare principiului proximității”, a declarant, în exclusivitate pentru sansanews.ro, președintele BEC, la Buzău.

Sansanews.ro a solicitat un punct de vedere și Tribunalului Buzău. Iată răspunsul:

”Având în vedere existenţa pe rolul instanţelor judecătoreşti a celor trei dosare anterior menţionate, devin incidente dispoziţiile art. 233 alin. 1 din Legea nr. 303/2022, potrivit cărora:         

„Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul”, a transmis coordonatorul Birou de Informare și Relații Publice, judecător Elena-Cristina Vlad.

Pe de altă parte, în sală au ajuns astăzi și unii dintre candidații care participă la alegerile din 9 iunie. George Epurescu, candidatul DEMOS la Primăria municipiului Buzău, a spus că a participatm fiind curios cum decurge a patra tragere la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor pentru birourile electorale.

La rândul lor, la ieșirea din sală, juriștii și avocații au spus că ar trebui schimbată legislația pentru că astfel de situații să fie evitate.

Reamintim și că mâine este așteptată o decizia a Înaltei Curți cu privire la o altă contestație ce vizează tragerea la sorți pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale. Dacă această reclamație va fi admisă, e posibilă revenirea la rezultatele primei trageri, ce a fost organizată la începutul lunii aprilie.

Între timp, la Buzău au ajuns și primele buletine de vot ce urmează să ajungă la alegători în data de 9 iunie. Este vorba despre buletinele pentru alegerile europarlamentare.