Actualitate SĂNĂTATE

(Video) Angajații din Sănătate, la un pas de greva generală

Angajații din Sănătate sunt la un pas de a declanșa greva generală, iar dacă se va ajunge la această formă de protest va fi afectată și activitatea din unitățile medicale din Buzău. Aproape 40 de angajați din spitalele din județ au mers luni la București pentru a se alătura celor peste 5 mii de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară care au participat la un miting de protest. Timp de câteva ore, participanții au cerut acordarea drepturilor cuvenite şi respectarea demnităţii profesioniştilor din sănătate. Protestul a fost organizat după ce Guvernul a dat o Ordonanță de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, despre care protestatarii spun că nu rezolvă nimic, dimpotrivă, creează o serie de noi inechităţi salariale, adâncindu-le pe cele existente.

”Revendicările susținute de participanții la demonstrații vizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaților din sănătate. În sinteză protestatarii solicită respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație; asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate; plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale!”

Protestul vine după ce în toamnă au fost greve în lanț în sistemul sanitar, care au încetat în urma negocierilor dintre sindicate și guvern. Și la Buzău, medicii, asistentele și personalul auxiliar din Spitalul Județean au protestat pe 29 februarie. Iată ce au declarat atunci. Articolul aici.

Sindicaliștii avertizează că mitingul de luni din Capitală a fost ultima acțiune de acest gen, iar dacă cererile nu le vor fi rezolvate, urmează greva generală, caz în care nu vor mai asigurate decât urgențele.