Actualitate

(VIDEO) Aproape o sută de atacuri ale urșilor, de la începutul anului! Pagubele se ridică la peste 130.000 de lei. Primele măsuri

Este deja cunoscut faptul că atacurile urșilor au devenit tot mai frecvente în județul Buzău, iar un bilanț întocmit de Agenția Județeană Pentru Protecția Mediului Buzău arată negru pe alb faptul că este nevoie de măsuri urgente. Concret, de la începutul anului au fost înregistrate, cu pagube, nu mai puțin de 99 de atacuri ale urșilor, în aproape toată zona de munte a județului. Grav este că acest număr este în creștere față de anul trecut, când, tot anul au fost înregistrate 68 de astfel de evenimente.

”De la începutul acestui an și până la data de 15 septembrie, A.P.M. Buzău a participat la 99 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor provocate de specia URS în gospodării din Județul Buzău (3 în comuna Bisoca, 2 în comuna Calvini, 2 în comuna Calvini, 5 în comuna Chiliile, 10 în comuna Chiojdu, 2 în comuna Colți, 5 în comuna Lopătari, 1 în comuna Măgura, 1 în comuna Mărgăritești, 3 în comuna Merei, 1 în comuna Murgești, 21 în orașul Nehoiu, 11 în comuna Odăile, 3 în comuna Pardoși, 3 în orașul Pătârlagele, 5 în comuna Sărulești, 1 în comuna Scorțoasa, 9 în comuna Siriu, 4 în comuna Topliceni și 7 în comuna Vintilă Vodă)”, informează APM Buzău.

Din păcate, urșii nu sunt singurii care atacă gospodăriile oamenilor. Tot de la începutul anului au fost înregistrate și zeci de atacuri ale lupilor sau mistreților.

”De asemenea, am participat la 24 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de LUPI în gospodării din județul Buzău ( 3 în comuna Bisoca, 4 în comuna Cernătești, 1 în comuna Cozieni, 2 în comuna Chiliile, 3 în comuna Odăile, 2 în comuna Pardoși, 6 în comuna Sărulești, 1 în comuna Scorțoasa, 1 în comuna Valea Salciei, 1 în comuna Vintilă Vodă), precum și la 15 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de MISTREȚI (1 în comuna Cernătești, 2 în comuna Chiliile, 1 în orașul Pătârlagele, 9 în comuna Topliceni, 2 în comuna Scorțoasa ) și de ȘACALI (1 pagubă produsă în comuna Pănătău)”, informează APM Buzău.

Ca urmare a acestor evaluări s-au constatat pagube uriașe. Zeci de animale au fost ucise, iar proprietarii așteaptă de la stat despăgubiri de peste 160.000 de lei.

”În perioada 17.01.-06.09.2022 personalul GF Focșani a participat la un număr de 104 comisii de constatare și evaluare a pagubelor produse de exemplarele speciilor de faună de interes cinegetic asupra animalelor domestice din județul Buzău, astfel :

  • – pagube produse de exemplarele speciei urs – 80 comisii cu o valoare a despăgubirilor în cuantum de 131.211  lei. Au fost omorate de exemplarele acestei specii 99 familii de albine, 5 ex bovine, 9 ex suine,. 131 ex ovine, 32 ex caprine si 1 ex asin.
  • – pagube produse de exemplarele speciei Lup – 23 comisii cu o valoare a despăgubirilor în cuantum de 34242 lei. Au fost omorate de exemplarele acestei specii 1 ex bovine, 48 ex ovine si 18 ex caprine”, informează Garda Forestieră Focșani.

Amintim că trei buzoieni din județul Buzău au fost, de asemenea, victimele unor atacuri ale urșilor. În acest context, prefectul Daniel Țiclea va merge, luni, 19 septembrie, împreună cu primarii comunelor din zonele afectate la o întâlnire cu ministrul Mediului.

Pe de altă parte și președintele PNL Buzău Gabriel Avrămescu a vorbit în plenul Camerei Deputaților despre problema urșilor de la Buzău și a cerut soluții cât mai urgente.

”Sper că domnul ministrul Tanczos Barna realizează faptul că, în același timp, se joacă cu viețile românilor, dar erodează și autoritatea statului român, arătând că acesta nu are capacitatea, nici măcar normativă în cazul de față, de a-și proteja cetățenii și patrimoniul acestora. Ar fi timpul ca domnul ministru să mai arunce un ochi și la ceea ce se petrece în spațiul extracarpatic, nu doar în regiunea intracarpatică. Viața și siguranța cetățenilor români sunt mai importante decât orice. Nicio viață de animal nu poate fi pusă mai presus de viața unui român.

Am cerut și cer și acum public ministrului Mediului, Tanczos Barna, să avem o discuție aplicată, să găsim soluții viabile, astfel încât viața oamenilor să nu fie în pericol”, a scris, pe Facebook, Gabriel Avrămescu.