Actualitate

(VIDEO) Azi a fost ziua matematicii și istoriei la bacalaureat. Ce spun tinerii despre subiectele de la examen

Examenul de bacalaureat se apropie de final. Astăzi, candidații au susținut proba obligatorie a profilului, urmând ca mâine să se confrunte cu ultima probă, cea la alegere. Până acum, tinerii înscriși la examenul maturității se declară optimiști și se așteaptă la note bune. Cele două probe de până acum le-au adus subiecte accesibile, mult mai ușoare decât se așteptau.

Însă, unii dintre ei s-au lovit și de exerciții complicate, pe care, ieșiți din sala de examen, le-au și uitat.

În prima parte a examenului, la matematică, elevii au avut de determinat un număr real al unei funcții, de demonstrat că două segmente au măsuri egale și de rezolvat în mulțimea numerelor reale o ecuație, pe lângă alte calcule. În cea de-a doua, au avut două matrice și o lege de compoziție, iar în cea de-a treia au avut mai multe subpuncte pentru două funcții.

La istorie, pentru elevii umaniști, la primul punct, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe din două texte despre Evul Mediu – Secolul XVI. La punctul doi, a fost un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, iar la ultimul punct, elevii au avut de scris un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică.

Odată cu terminarea probei obligatorie a profilului, absolvenții de liceu mai au un singur hop de trecut: proba la alegere. Excepția fac doar tinerii care au de susținut proba la limba maternă (alta decât româna). 

La proba de astăzi, în Buzău au fost prezenți în sălile de examen 2 422 din cei 2458 de candidați înscriși, 36 fiind absenți.