Actualitate

(VIDEO) Botezul cailor, o tradiție păstrată cu sfințenie în satele din sudul județului. Anul acesta a fost înregistrată și o premieră

Sursa Smeeni WEB Tv

Prima mare sărbătoare creștină din an, Boboteaza, a adus un adevărat spectacol pentru buzoieni. În fiecare localitate s-au sfințit apele, însă au fost și zone în care caii au fost în centrul atenției. În câteva sate din sudul județului, Boboteaza este așteptată de proprietarii de animale de tracțiune, fiind momentul în care caii sunt stropiți cu apă sfințită pentru a fi sănătoși tot anul. Tradiția a fost păstrată și anul acesta.

La Smeeni, puținii localnici care mai cresc cai pentru munca pământului sau alte treburi în gospodărie și-au pregătit animalele pentru marea sărbătoare. Le-au pus podoabe colorate și i-au dus în fața bisericii, pentru a fi botezați de preoți. Localnicii spun că de zeci de ani, de Bobotează, animalele sunt scoase din grajduri pentru a primi botezul. Astfel, spun oamenii, caii vor fi feriți de boală și accidentări întregul an. Din păcate, însă, în ultimii ani numărul cailor din localitate a scăzut semnificativ. Dacă de obicei strada din fața bisericii era neîncăpătoare, acum caii scoși din adăpost în zi de sărbătoare sunt mult mai puțini, cei mai mulți localnici renunțând la creșterea animalelor.

Imaginile din momentul botezului, postate de Smeeni Web Tv, arată cum caii localnicilor defilează prin fața lăcașului de cult, în timp ce preotul îi stropește cu agheasmă. Anul acesta, în premieră, printre animalele sfințite s-au aflat și ponei.

Sursa Smeeni WEB Tv