Actualitate Social

(VIDEO) CUM ARATĂ PODUL CARE VA INFLUENȚA MAJOR TRAFICUL BUZOIENILOR! Ajungem rapid în Deltă!

Podul peste Dunăre care va face legătura între Brăila şi oraşul Măcin, din judeţul Tulcea, dar care va ușura și traficul buzoienilor, începe să prindă contur. Este cea mai mare investiție realizată în sud-estul țării, după Revoluție și va avea un impact major în dezvoltarea regională, nu doar din perspectiva infrastructurii rutiere, ci și la nivel economic. Proiectul a fost gândit într-o conexiune cu alte investiții la căile de comunicații regionale și va atrage dezvoltarea altor lucrări la infrastructura rutieră, așa cum este Centura de Est a municipiului Buzău.

Deocamdată, la Brăila, lucrările au un ritm bun. Valoarea totală a acestora este de 2, 3 miliarde de lei, incluzând și drumurile de acces. Șantierul a fost deschis la finele anului 2018 și trebuie să se închidă la sfârşitul anului 2021. Podul este construit de companiile Astaldi, din Italia, şi IHI Infrastructure System, din Japonia, fiind cele care au câştigat licitaţia.

Lucrările la podul de la Brăila vor fi o gură de oxigen pentru toţi cei care frecventau rutele Brăila-Tulcea şi Galaţi-Tulcea. În prezent legătura dintre cele două judeţe şi Tulcea este făcută, cu bacul, de către două companii care se ocupă cu transportul pe Dunăre, una în Galaţi, iar cealaltă în Brăila. Trecerea cu bacul peste Dunăre reprezenta, însă, un timp mai mare de aşteptare pentru cei care doreau să ajungă de pe un mal pe altul al fluviului. Un bac pleacă la fiecare jumătate de oră, cu un număr limitat de maşini.

Podul de peste Dunăre  va lega practic Moldova şi Muntenia de Dobrogea

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.

Dar, proiectul podului peste Dunăre de la Brăila face parte dintr-un plan mai mare care presupune construirea unui drum expres între Buzău şi Constanţa, trecând prin Brăila şi Tulcea. Drumul ar trebui realizat în perioada 2020-2030 şi va lega nordul Munteniei şi sudul Moldovei de nordul Dobrogei.

La Buzău, un nod important, lucrurile se poticnesc în Centura de Est a orașului, proiect care are deja studiul de fezabilitate aprobat. La o întâlnire recentă, primarul Constantin Toma i-a cerut ministrului Mediului, Costel Alexe, să urmărească realizarea cu prioritate a cestui proiect, având în vedere impactul său regional:

”Această centură care ar trebui să fie Centura de Est, aparține tot de ministerul pe care îl conduceți. S-a demarat acum ceva vreme un studiu de fezabilitate. O mașină care vine dinspre Focșani, a intrat în Buzău, ca să ajungă la Brăila va face 25 de kilometri ocol. Vorbesc despre camioane care nu au voie prin oraș. În momentul în care se va termina podul de la Brăila spre Măcin, toată Moldova va fi obligată să facă acei 25 de kilometri. Este obligatoriu să se creeze această centură de est a Buzăului” i-a explicat primarul Constantin Toma ministrului Costel Alexe.  

La rândul său, ministrul Mediului l-a anunțat pe edilul-șef că finanțarea de la UE pentru acest obiectiv, ar putea trece la Primăria Buzău:

”Toată această infrastructură care astăzi este, fie la Ministerul Transporturilor, fie la Ministerul Mediului, pe următorul exercițiu financiar poate să revină autorității publice locale. În discuțiile cu cei de la Comisia Europeană, s-a arătat că poate fi asigurată și finanțarea , iar dumneavoastră, autoritate publică, o veți putea gestiona foarte bine.”