Agricultura acum Social

EXCLUSIV! SE PREGĂTEȘTE LANSAREA UNUI NOU VIN DE AUR, înrudit cu Tămâioasa Românească. Iată ce aromă va avea și cu cât se va vinde o sticlă. Licoarea are deja o medalie internațională

Un vin nou, marca Pietroasele, medaliat deja la o competiție internațională, va fi lansat pe piață în trei săptămâni. Până la prima degustare, sansanews.ro vă prezintă, în exclusivitate, povestea vinului de aur, din cea mai renumită cramă din pogdoria Dealul Mare.

După mai bine de două decenii de muncă și testări, cercetătorii de la Stațiunea Pietroasele sunt pregătiți să uimească industria vinului românesc. Este vorba despre un vin sec, cu o aromă florară,exotică, despre care cercetătorii spun că este înrudit cu Tâmâioasa Românească.  

Este un vin alb sec, sau destinat în mod special pentru a obține vinurile albe seci. Are o aromă destul de pronunțată, florară, exotică. Este un vin relativ ușor, care se potrivește mâncărurilor ușoare: paște , preparatelor din pui , pește-nu foarte gras. Este destul de bun și pentru cunoscătorii care preferă vinurile mai corpolente, mai extractive dar și pentru cei care doresc să consume un vin ușor. Este un vin relativ echlibrat”, a spus Cornel Baniță, oenolog la Stațiunea de Cercetare Pietroasele.

Soiul ”alb aromat” a fost omologat în 1999, însă abia anul acesta licoarea bahică a fost degustată pentru prima dată de un public specializat care l-a ridicat deja la rang de ”vin de aur”. Medalia a fost obținută într-o competiție strânsă, unde juriul de talie internațională a avut de analizat peste 900 de probe, trimite din toată lumea.

A fost omologat la Stațiunea Pietroasele în 1999 și cei care l-au descoperit spun că ar avea unul dintre părinți pe soiul Tămâioasa Românească. Este un vin nou și pentru noi fiindcă în ultimii ani l-am vinificat doar în sectorul de microvinificație, am tot experimentat diferite tehnologii, iar anul trecut, a fost prima dată când a ajuns în linia noastră de vinificație, ca și soi și rezultatele de vedem acum. A obținut medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri de la București, fiind și primul concurs la care a participat”, a explicat Cornel Baniță

Prima sticlă de vin va fi îmbuletiată în câteva zile, iar marea lansare va avea loc în trei săptămâni. Vinul va putea fi găsit în toate magazinele Stațiunii de Cercetare de la Pietroasele dar și în cele ale colaboratorilor din toată țara. În plus, cercetătorii sunt în discuții avansate cu un retail pentru introducerea noului sortiment într-un program de promovare a vinurilor românești. O sticlă de ”Alb Aromat” va costa la crama din podgorie 22 de lei și va avea pe etichetă imprimată medalia de aur.

Marea Medalie de aur a ajuns tot la Pietroasele

”Vinurile de aur” sunt o normalitate la Stațiunea Pietroasele. La aceeași competiție, cercetătorii buzoieni au mai obținut încă două rezultate remarcabile.

Am mai obținut o medalie de aur cu Tămâioasa românească din 2016 .Este un vin foarte corpolent cu aromă specifică de Tămâioasa de Pietroasa. Este un vin de desert, dulce potrivit pentru plăcintă cu brânză făcută în casă”.

Vinurile de Pietroasele s-au remarcat și la secțiunea vinuri de vinotecă.

Avem și o a treia medalie, cea mai importantă – Marea Medalie de Aur cu Tămâioasa românească din 1983. Acest vin  poate fi incadrat la o experiență rară, unică în viață”, a spus Cornel Baniță.

În total, Stațiunea de Cercetare are în palmares peste 200 de medalii, aur și argint.