Actualitate Agricultura acum

(VIDEO) Cum au ajuns patru bibilici de la Buzău să populeze curtea Ministerului Agriculturii, plus controversata poveste a cumpărăturilor lui Daea de la Toamna Buzoiană, spusă de primarul Toma

La câteva săptămâni după episodul relatat într-o publicație din Buzău și preluat de presa centrală, conform căruia ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar fi returnat producătorilor cumpărăturile făcute la Toamna Buzoiană, primarul Constantin Toma vine cu primele explicații.

Edilul-șef a povestit, într-o emisiune la Campus TV, ce s-a întâmplat, de fapt, la târg, contrazicând informațiile apărute în presă. Potrivit lui Toma, tot ce a cumpărat ministrul de la producătorii buzoieni a ajuns la București și în nici un caz înapoi la producători.

Constantin Toma a relatat cum au ajuns cumpărăturile ministrului la mașina acestuia, dar și cum i-a dus la minister patru bibilici pe care nu le-a luat în timpul vizitei.

”A cumpărat absolut de la toate tarabele. L-am însoțit pe dl ministru împreună cu directorul Direcției Agricole la toate tarabele. L-am primit la intrarea principală, am mers prima dată, cum era normal, la standul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă , l-am așteptat inclusiv cu dl. Vânătoru și am mers cu toții pe traseu. Mașina a rămas afară, șoferul domnului ministru la fel. Din când în când, un angajat de la Direcția Agricolă aduna ce plătea dl. ministru și lăsa la o tarabă și ulterior, când aduna mai multe sacoșele de-astea, le ducea la șofer în exterior. Am ajuns la un tip, cred că dl. Perșinaru îl cheamă, omul ăsta având o expoziție cu bibilici. Vindea bibilici. Și-mi zice dl. ministru: am cumpărat de la toate tarabele, dar eu vreau să cumpăr și bibilici. Dar nu știu ce să fac cu ele, că eu stau la bloc. Îi dă 100 de lei dlui Perșinaru și-i zice: dă-mi 3. Dar, dl. ministru, o bibilică e 25 de lei. Cică: nu știu, ia suta, rezolvă primarul”, a povestit Constantin Toma.

Ministrul nu a luat însă păsările pe loc, neavând cum să le ducă la București. Într-un final, însă, acestea au intrat în posesia lui Petre Daea, după cum spune primarul Buzăului. Mai exact, șoferul primarului a fost ”curierul” care a livrat păsările la Ministerul Agriculturii.

”Ne despărțim, am mers mai departe, ajung seara acasă, mă sună omul: dl. primar, ce fac cu bibilicile? Așteaptă, te rog, că le rezolvăm. Luni mă sună iar, eu marți plecam în străinătate. Îl sun pe ministru: dl. ministru, omul mă asaltează cu bibilicile lui, ce fac? Păi nu știu. Dl. ministru, eu plec, mâine vin cu șoferul în București și aș lua bibilicile de la om și vi le aduc. Bine, adu-le și le dau drumul la Minister. Vă dau cuvântul meu, un bibiloi și trei bibilici au plecat la Ministerul Agriculturii, s-a dus șoferul meu la Minister și le-a lăsat la poartă, a venit secretara domnului ministru și le-a lăsat acolo”, a mai spus Constantin Toma.

Cele povestite de primarul Toma au fost confirmate și de crescătorul de păsări. Acesta din urmă a povestit că l-a sunat pe Constantin Toma și l-a întrebat cum vor ajunge păsările plătite de Daea la București. Primarul, așa cum a promis la târg (video mai jos în care se vede exact momentul de la standul crescătorului), a fost cel care a dus bibilicile la Capitală.

”După ce domnul Ministru a trecut pe la stand, a cumpărat, eu l-am întrebat cum vor ajunge păsările la București. Cel care a intervenit a fost domnul primar care a promis că le va duce dumnealui. Luni sau marți am vorbit cu domnul primar și mi-a spus să pun bibilicile într-o cușcă și să le duc la primărie. Le-am pus, trei bibilici și un bibiloi, și le-am dus. Asta a fost tot”, a povestit crescătorul.

De asemenea, Constantin Toma a precizat că scandalul mediatic izbucnit după Toamna Buzoiană l-a afectat pe ministrul Petre Daea. Constantin Toma a mai spus că speră ca ministrului să îi treacă supărarea și să revină la Buzău.