Actualitate Agricultura acum

(Video) Cum se face ”curat” în piețele din Brașov! Toți producătorii au fost de acord cu testarea legumelor și fructelor

Testarea legumelor din piețe, un subiect deschis la Buzău de senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, dar atacat de primarul Constantin Toma, despre care sansanews.ro a scris aici, se aplică cu succes la Brașov, fiind una dintre modalitățile folosite de Serviciul Piețe din cadrul Primăriei tocmai pentru a oferi clienților garanția produselor comercializate.

Într-o intervenție la Focus TV, Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, a explicat că testarea legumelor reprezintă, de altfel, una dintre condițiile pe care producătorii din piețe trebuie să o accepte pentru a putea obține tarabă în piață. Cu alte cuvinte, prin contractul pe care îl semnează cu Serviciul Piețe din cadrul Primăriei, fiecare producător își dă acordul ca oricând, prin sondaj, să-i poată fi luate probe din legumele de pe tarabă și testate într-un laborator autorizat.

Potrivit lui Sorin Toarcea, testarea în piețele din Brașov presupune câțiva pași simpli. Mai întâi, prin sondaj, legumele și fructele sunt testate de către inspectorii de la piețe. Aceștia fac determinări la nitrați cu ajutorul unui dispozitiv electronic care le oferă primele informații orientative. Dacă la aceste determinări, inspectorii de la piețe identifică depășiri se trece la etapa următoare, respectiv informarea instituțiilor autorizate să facă analize de laborator, respectiv Direcția Sanitar Veterinară și Direcția Fitosanitară. După această informare urmează ridicarea de probe, pas pe care îl pot face tot inspectorii de la piețe sau echipele trimise de cele două instituții cu competențe în testarea legumelor și fructelor din piețe.

Primele testări au fost deja făcute la Brașov, iar rezultate au arătat că unele produse ar putea avea un nivel crescut de nitrați. Situația va fi clarificată însă abia după analizele de laborator.

Pe de altă parte, Serviciul Piețe din cadrul Primăriei Brașov urmărește și eliminarea samsarilor din piețe, iar pentru acest lucru i-a trimis pe inspectoriîn controale pe câmp. Potrivit lui Sorin Toarcea, producătorii sunt verificați la sânge, iar ceea ce au trecut pe documente trebuie să corespundă cu ceea ce vor găsi inspectorii pe teren. În caz contrar, producătorii sunt amendați și scoși din piețe. Deja pentru 8 producători au fost emise astfel de decizii, în timp ce 15 producători au plecat singuri când au auzit ce reguli trebuie să respecte.

Toate aceste măsuri, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, se pun în practică cu bani puțini și cu numai doi inspectori cu atribuții de control în teren.

De asemenea, etichetarea în piețe este foarte atent urmărită, iar producătorii trebuie să afișeze și certificatul de producător. Cu alte cuvinte, măsuri simple dar care au adus rezultate la Brașov.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Exemplul de la Brasov prin care legumele și fructele sunt testate nu se poate aplica si la Buzau, deoarece nu vrea tov. Toma – primarul comunist.
    Este initiativa PNL si nu poate fi acceptata de acest primar PSD, ca deh, nu e initiativa lui si nu da bine la electorat !
    Dati-i peste bot acestui primar ipocrit si sustineti initiativa de testare a legumelor si fructelor din pietele buzoiene ! Am ajuns sa fim intoxicati si otraviti sistematic , doar pentru ca asa vrea un primar tampit ! Muie Toma !