Actualitate

(Video) Defilare cu emoții. Roxa și Rab își încheie cariera militară cu ultima participare la parada de Ziua Națională

De 10 ani, casa lor a fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, iar prietenii cei mai buni le-au fost conductorii jandarmi. Au strâns sute de misiuni de căutare în mediul natural și de menţinere și asigurare a ordinii publice, cu ocazia diferitelor evenimente culturale, de protest, sportive, vizite oficiale şi altele. Însă acum, din cauza vârstei, cariera lor militară s-a încheiat. Este vorba despre Roxa și Rab, doi ciobănești germani, care astăzi vor participa, pentru ultima dată, la parada organizată de Ziua Națională a României, pe Calea Eroilor. Din spate, vor urma Epu și Esu, doi ciobănești belgieni care, astăzi,vor avea debutul la evenimentele festive.

schimbarea de generații: Rab si Roxa, in drepata, Epu si Esu, in stanga

Roxa este jucăușă, răspunde comenzilor și își oferă întreaga prietenie, mai ales atunci când simte că e iubită. Ea a fost singurul câine al Jandarmeriei Buzău antrenat pentru căutare și salvare din mediul natural. Conductorul său, plutonier adjutant Florin Crăciun, povestește că fiecare misiunea era o reușită.

Rab iubește să fie admirat și tânjește după afecțiune, iar pentru asta știe că trebuie să-și execute, fără greșeală, fiecare misiune, și va fi recompensat. La fel era, în fiecare an, și de Ziua Națională. Alături de conductorul lui, plutonier adjutant Romică Nuțică, a fost nelipsit din fruntea blocului de defilare, iar la final se lăsa admirat și mângâiat de copii prezenți la exercițiile demonstrative. Și, pe cât de serios este în timpul misiunilor, pe atât de prietenos este atunci când iese de sub comandă.

Din cauza vârstei, Roxa și Rab nu mai îndeplinesc condițiile necesare pentru a putea participa la misiuni.

Jandarmii buzoieni sunt nevoiți să se despartă de ei dar au convingerea că prietenia lor va continua și după pensionare. Cei doi ciobănești germani vor rămâne în grija conductorilor. Odată încheiată misiunea lor militară, pentru Rab și Roxa urmează zile pline de joacă.

Epu și Esu, debut de Ziua Națională

Locul lăsat liber de Roxa și Rab va fi ocupat de Epu și Esu, doi câini din rasa ciobănesc belgian, identici, crescuți și dresați de doi jandarmi, de asemenea, frați gemeni. Cariera militară a celor două patrupede a început pe 25 ianuarie 2022, când cei doi angajați ai Jandarmerie Buzău au mers la Sibiu pentru a-și primi cei doi câini pe care urma să-i dreseze. Povestea fraților gemeni cu câini identici a fost spusă de cei doi conductori pentru sansanews.ro și o puteți citi aici.

Epu și Esu au absolvit în noiembrie cursul Centrului Chinologic,, Dr. Aurel Greblea”de la Sibiu, iar astăzi își vor face debutul la prima lor paradă de 1 Decembrie. Va fi cea mai intensă misiune de până acum, iar pentru asta s-au antrenat ore în șir.

Mezinul familiei jandarmilor buzoieni este FBI, un ciobănesc belgian, dresat pentru misiune de patrulare și intervenție. Un alt patruped iubit de colegi săi este Saxa, în total, IJJ Buzău având, până la pensionarea celor doi ciobănești germani, Roxa și Rab, șase câini.