Actualitate Social

VIDEO: Încă un pas spre o viață normală. La Buzău, nevăzătorii vor putea juca tenis de masă

Când spunem sport, ne gândim la sănătate, dar și la posibilitatea de a performa, de a cunoaște succesul, și, pe de altă parte, la o cale de a cunoaște oameni noi, de a socializa, de a lega prietenii. În curând, toate aceste variante vor fi și la îndemâna tinerilor cu deficiențe de vedere din Buzău, care nu întotdeauna au posibilitatea de a practica orice sport și-ar dori, din cauza lipsei infrastructurii. Din primăvară, buzoienii cu deficiențe de vedere vor putea juca lejer “show-down”, adică tenis de masă, cu ajutorul unor echipamente special create pentru această categorie de persoane. Cu ajutorul unor ochelari de protecție, cu mănuși pentru protejarea mâinilor și o minge specială care face zgomot, tinerii vor putea juca tenis de masă pe o masă creată special pentru acest sport.

Totul va fi posibil odată cu implementarea la Liceul pentru Deficienți de Vedere a unui proiect propus de un ONG din Buzău și declarat câștigător al unei campanii de finanțare organizată de un lanț de supermarketuri.

“În decembrie, împreună cu partenera mea de proiect, Anca Șilcă, am aflat de o linie de finanțare venită de la un mare lanț de supermarketuri, prin Fundația Comunitară Buzău. Ne-am gândit să participăm cu un proiect. Îl cunoșteam pe profesorul Mihai Nistor, de la Liceul pentru Deficienți de Vedere, care ni s-a alăturat. Dintr-un brainstorming a reieșit această idee, să aducem la Buzău un sport nou, show-down, adică tenis de masă adaptat pentru nevăzători”, a declarat la Focus TV, Mirela Gheorghe, reprezentant al ONG-ului care a primit finanțare pentru asigurarea echipamentelor.

În momentul în care profesorul Mihai Nistor le-a povestit copiilor despre noul sport și posibilitatea ca și ei să îl poată practica, elevii au fost extrem de încântați.

Acum 2 ani am auzit de adaptarea tenisului de masă pentru nevăzători și apariția acestui sport la nivel mondial. Mi s-a părut interesant. Este un sport mult mai dinamic decât ceea ce știam în lumea nevăzătorilor. Le-am spus copiilor despre el. Copiii au părut din start interesați și entuziasmați. După povestea sportului, a apărut discuția despre infrastructură, ceea ce pentru școala noastră nu era tocmai la îndemână. S-a ivit această șansă, s-au gândit la noi doamnele care au venit cu proiectul, iar acum suntem în fața unui lucru extraordinar.”

Reprezentanții Asociației „Totul va fi bine” au pus proiectul pe hârtie, l-au depus spre finanțare și au și obținut ceea ce și-au dorit. Odată fondurile asigurate, au trecut la căutarea furnizorilor de echipamente pentru show-down. Mesele, ochelarii speciali și mănușile ar putea sosi luna viitoare la Buzău, pentru a fi amplasate în sala de sport a Liceului pentru Deficienți de Vedere.

După ce am stabilit ideea proiectului, pasul următor a fost să căutăm furnizor pentru echipamente. Ne-am oprit la un furnizor din Portugalia, care ni le poate trimite pe toate. Vom aduce două mese, mingi, ochelari și mănuși. Aceste echipamente vor fi instalate la sala de sport a Liceului pentru Deficienți de Vedere. Iar în urma unui program stabilit cu conducerea liceului, vor avea acces și alte persoane cu deficiențe de vedere să facă sport. Suntem în faza de contractare a grantului, sperăm ca până la sfârșitul lunii martie aceste mese să fie aduse și instalate. Să sperăm că de 1 aprilie vom avea primul meci pe aceste mese. Din 2024, acest sport va fi și paralimpic și îmi doresc ca o echipă din Buzău să participe la Olimpiada din 2024, de la Paris, să scriem istorie”, a adăugat Mirela Gheorghe.

Pentru tinerii cu deficiențe de vedere din Buzău,  posibilitatea de a practica un altfel de sport înseamnă foarte mult. Nu doar că vor face mișcare, ci vor putea călători pentru a lua parte la diverse competiții, unde să cunoască oameni noi și să lege prietenii. O spune, din proprie experiență, profesorul Mihai Nistor.

“În general, participarea la competiții și activități în afara comunității nevăzătorilor din România înseamnă, dincolo de ideea de performanță, foarte multă socializare, contact cu culturi diferite, aspirații ale oamenilor din alte țări care ne pot motiva și pe noi. Este un pas mare către ceea ce înseamnă ideea de integrare în comunitate a nevăzătorilor. Proiectul, dincolo de ideea comunitară, înseamnă chestia aceasta: tinerii nevăzători vor avea posibilitatea de a se întâlni cu alți tineri, de a se cunoaște, de a se împrieteni și de a dezvolta parteneriate. Pentru mine personal, sportul înseamnă enorm. Prin jocul de șah, în 2007, mi-am cunoscut soția. Apoi, fotbalul mi-a dezvoltat relații de prietenie cu oameni cu care am rămas în legături extraordinare și pe care nu aveam cum să-i întâlnesc, dar a însemnat și vizite în diverse țări din Europa și nu numai.”