Suntem în plină iarnă, dar vremea nu este nici pe departe așa cum ar trebui să fie. Sunt temperaturi exagerat de mari pentru a doua decadă a lunii ianuarie, valori record chiar, în unele zone. Meteorologii spun că sunt valori specifice sfârșitului de primăvară, în condițiile în care la această dată ar trebui să se înregistreze cel mult 3-4 grade Celsius. Și pentru ca tabloul să fie complet, aseară, în zona de munte a Buzăului a turnat cu găleata, a tunat și a fulgerat mai ceva ca-n toiul verii.
” Primele descărcări electrice în Lopătari în mijlocul iernii. Un fenomen meteorologic nemaiîntâlnit la jumătatea lunii ianuarie la noi în zona. Au fost averse de ploaie cu doua fulgere si doua tunete. Aversele de ploaie au lăsat si o cantitate de 2 litri de apa la metru pătrat Si temperatura afara in timpul averselor a fost ridicata 11 grade cu plus”,a scris pe Facebook Viorel Daniel Bănică, din Lopătari.
Localnicii, surprinși să asiste la ploi de vară în luna ianuarie, au postat imaginile pe rețelele de socializare. Iată câteva imagini din zona Pătârlagele:
Astfel de fenomene meteo specifice sezonului cald au loc în aceste zile în contextul valului de aer foarte cald din regiune, spun meteorologii.
“În condițiile în care ne regăsim sub influența unei mase de aer foarte cald, o masă de aer tropical ce a fost activă în mod deosebit în sud și sud-est, se va menține activă și astăzi, și este un cadru specific anotimpului cald astfel că se pot produce și astfel de evenimente: dezvoltări noroase convective ce determină descărcări electrice, cantități importante de apă, averse și chiar și grindină în condițiile în care, totuși, în altitudine avem mase de aer rece”, a explicat, la Antena 3, meteorologul ANM, Alina Șerban.
Fenomene similare celor de seara trecută se pot repeta și astăzi când, din nou, vremea va fi foarte caldă pentru data din calendar.
Adaugă comentarii