Actualitate

VIDEO Prefectul Țiclea despre incendiile de vegetație: “Sunt niște iresponsabili!” E uluitor ce se putea întâmpla din cauza focului

Un incendiu de vegetație uscată a fost la un pas să mistuie biserica de lângă Izvorul Tămăduirii din comuna Smeeni. S-a întâmplat aseară, când 15 hectare de stufăriș și vegetație uscată s-au aprins, iar focul s-a extins din cauza vântului puternic. Pompierii au reușit să țină flăcările departe de biserică, dar a fost nevoie de o intervenție în forță.

Autoritățile din Buzău sunt exasperate din cauza numărului mare de incendii de vegetație uscată înregistrate în ultima vreme. Prefectul Daniel Țiclea trage un semnal de alarmă și spune că în timp ce pompierii sunt mobilizați pe o miriște, cineva poate avea cu adevărat nevoie de ajutor.

„Oameni iresponsabili, nu realizează ce grav e acest fenomen (al incendierilor voluntare de vegetație uscată – N.R.). Forțele ISU sunt angrenate în unele zile în totalitate în stingerea acestor incendii de vegetație. Vulnerabilizează un sistem care are altă destinație, pentru că e posibil să fie nevoie de forțe ISU pentru incendii la case sau alte acțiuni urgente”, a declarat prefectul Daniel Țiclea.

Din dispoziția prefectului, echipe mixte au verificat zonele în care s-au înregistrat incendii de vegetație uscată în ultima perioadă. Echipele de teren au descoperit situații uluitoare și extrem de periculoase. Nu mai puțin de trei incendii s-au regăsit în arii naturale protejate, pentru care vinovații riscă să ajungă la închisoare. Și mai grav este însă că s-au descoperit incendieri pe terenuri traversate de conducte de gaz metan, iar efectul putea fi devastator.

Prefectul face apel la populație să respecte normele și prevenire a incendiilor și anunță că sancțiunile ce vor fi aplicate vor fi dure.