Actualitate

(Video) Primăria Buzău va avea un sediu de aproape 17 milioane de lei. Cum arată, după renovare, fosta clădire a Bazarului

Fosta hală de carne și pește, construită în 1890, cel mai mare centru comercial din Muntenia de la acea vreme, a fost transformată în noul sediu al Primăriei Municipiului Buzău. Transformarea s-a făcut cu sume record, din care au fost achitate lucrările de renovare la clădirea Bazarului, dar și pentru ridicarea unui alt corp de clădire. În total, noul sediu a costat aproape 17 milioane de lei, bani obținuți prin contractarea unui credit de la CEC BANK, dar și din veniturile proprii ale bugetului local.

Șantierul de la capătul străzii Cuza Vodă a fost, în sfârșit, închis astfel că astăzi primarul Constantin Toma, viceprimarul Ionuț Apostu și mai mulți funcționari de la Direcția Economică au mers pentru a face recepția la viitorul sediu al Primăriei. Clădirea care a găzduit ani la rând Bazarul este acum complet schimbată. Spațiile comerciale au fost transformate în birouri moderne, luminoase și mult mai mari față de cele pe care funcționarii le aveau la Palatul Comunal.

Primii care își vor lua în primire noile birouri vor fi angajații de la Direcția Economică, iar până la finalul anului se vor muta în imobilul de la capătul străzii Cuza Vodă și restul funcționarilor. În plus, vor veni aici și serviciile care funcționează în prezent în spații închiriate.

”S-a realizat un spațiu modern, care va permite îmbunătățirea și mai mult a relației dintre dumneavoastră, cetățenii Buzăului și Primărie. În acest moment sunt multe servicii ale Primăriei care funcționează în spații închiriate, iar de multe ori cetățenii erau nevoiți să facă ,,naveta” între Palatul Comunal și de exemplu Galeria Mall. Până la sfârșitul acestui an se va face această mutare, urmând ca anul viitor să se reamenajeze și spațiile din vecinătate”, a anunțat primarul Constantin Toma.

Suma de 17 milioane de lei, plătită pentru renovarea clădirii vechi, construcția unui corp nou și mobilare este mult mai mare decât ceea ce s-a prevăzut în contractul încheiat inițial. În timp au fost semnate acte adiționale care au crescut valoarea investiției de la Bazar, iar în urma unui audit al Curții de Conturi s-a dispus recuperarea a 157.061,28 de lei, bani pentru lucrări la care între timp Primăria renunțase. Detalii aici.

La această sumă s-a adăugat  aproape 1,9 milioane de lei, bani  alocați din bugetul local pentru lucrări de amenajare interioară, execuție de mobilier la comandă și achiziționare de mobilier de serie, execuția și montajul unor elemente de signalistică, precum și realizarea iluminatului arhitectural cu corpuri specifice. Detalii aici.

Cu alte cuvinte, suma totală a fost depășită cu aproape 7 milioane de lei, în condițiile în care conform documentației avizate în 2018 lucrările pentru transformarea Bazarului în sediu al Primăriei erau estimate la 9,9 milioane de lei.

Și, pe lângă suma record, a fost nevoie și de foarte multă răbdare pentru că termenul de finalizare al lucrărilor a fost cu mult depășit față de cel anunțat inițial. Termenul de finalizare ar fi fost august 2021, însă recepția lucrărilor a fost făcută abia astăzi , adică la mai bine de doi ani distanță.

După mutarea funcționarilor în noul sediu, Palatul Comunal va intra și el în reparații.

”Palatul Comunal va intra într-o reabilitare totală, urmând ca după asta să aibă și alte funcții”, a anunțat Toma.