Actualitate Agricultura acum

(Video) Povestea tinerilor care cultivă căpșuni în saltea de cocos. Cei doi au început afacerea încă din vremea studenției

Au îndrăznit să viseze la propria afacere și au reușit. Este povestea a doi tineri din Buzău care au pus pe picioare o afacere de un milion de euro, încă din perioada studenției.  Acum dețin singura seră hidroponică din județ, în care vor produce căpșuni tot timpul anului.

Andra și Cătălin erau în anul doi la Facultatea de Agronomie când, la recomandarea unui profesor, s-au hotărât să construiască o seră de cea mai nouă generație, după un model francez. Inițial totul părea un vis frumos, însă cu multă muncă și încredere, cei doi au reușit ca până la absolvire să dea viață planului de pe hârtie. Investiția s-a ridicat la un milion de euro, iar banii necesari au fost obținuți prin fonduri europene.

Sera a fost construită la Săhăteni, pe un teren pe care îl aveau de la părinții lor. Construcția este complet automatizată, iar suprafața ce poate fi cultivată este de aproape 5.000 de metri pătrați. Dotarea cu aparatură modernă le permite proprietarilor să controleze, de oriunde, printr-o aplicație, tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate.

Interesant este și modul în care sunt cultivate fructele. Căpșunile de la Săhăteni nu cresc în sol, ci în nucă de cocos astfel, spun proprietarii, au scăpat de dăunători, iar fructele sunt sănătoase și extrem de aromate. În plus, pentru a avea o cultură cât mai aproape de natural, inclusiv polenizarea plantelor se face cu insecte.

În sera de la Săhăteni, fructele pot fi produse tot timpul anului. Prima recoltă a fost gata de cules aprilie anul acesta. Căpșunile sunt culese manual, una câte una, însă totul merge foarte repede pentru că plantele sunt cultivate la o înălțime de un metru și jumătate, atât cât culegătorii să nu mai fie nevoiți să se aplece pentru a aduna fructele.

În total se culeg aproape 4 tone în fiecare lună. Tinerii întreprinzători nu duc lipsă de clienți și spun că pentru a face față comenzilor vor mai înființa o cultură de căpșuni și pe sol, în câmp, iar în viitor vor să mai construiască o seră cu o suprafață dublă decât cea pe care deja o au. Detalii despre sera de la Săhăteni puteți să citiți și aici.