Actualitate

(VIDEO) Turiștii care ajung în Ținutul Buzăului, întâmpinați cu poteci tematice. Unde poți afla legenda balaurului cu 7 capete

Sursa foto Fb/ Tinutul Buzaului

Echipa care s-a luptat ani de zile pentru ca Ținutul Buzăului să capete statutul de geoparc UNESCO  a trecut la o nouă fază a proiectului. Odată obținut acest statut, începe munca pentru valorificarea tuturor obiectivelor din acest areal, pentru dezvoltarea turismului în cele 18 comune și pentru promovarea Ținutului Buzăului peste granițe.

Unul dintre obiective este marcarea cât mai multor trasee din acest areal, astfel încât turiștii să fie informați și să ajungă fără probleme în fiecare colț al Ținutului Buzăului, nu doar la Vulcanii Noroioși sau alte obiective cunoscute, ci și în alte zone mai puțin cunoscute, dar pline de istorie și frumusețe.

“Avem câteva elemente în vedere. Un element de organizare a teritoriului este să avem cât mai multe trasee pentru a acoperi tot Ținutul Buzăului iar turiștii să poată  fi disipați astfel încât impactul în comunitățile locale să fie pozitiv, oamenii să deschidă pensiuni, restaurante, să vândă produse(…) O altă măsură este cea legată de educație: e un element complicat, dar până la urmă Ținutul e al oamenilor. Acest statut de geoparc atrage turiști și ar trebui ca aceștia să fie distribuiți în toate zonele. Ideea geoparcului e să convingă măcar o parte din cei 80 000 de  oameni care vin la vulcani să se ducă și în alte localități”, spune lector.univ.dr. Alexandru Andrășanu.

Membrii Asociației “Ținutul Buzăului” nu doar că marchează trasee turistice, ci dezvoltă o adevărată poveste. Legendele despre locurile respective, sau istoria fiecăruia, sunt interpretate și povestite pe înțelesul tuturor. Fiecare poveste este așternută pe panouri montate în preajma obiectivelor, pentru ca persoanele care ajung în zonă să nu plece de acolo doar cu o fotografie, ci cu o multitudine de informații despre locul vizitat.

Un exemplu este proiectul finalizat recent la Vulcanii Noroioși.

“Noi nu facem informare, spunem o poveste: turistul va avea acolo o rețea de panouri, punct de vizitare, o poveste, pentru ca omul să înțeleagă ceva și să fie fascinat de ceea ce vede. Am făcut anul trecut o potecă tematică ce duce la Pâclele Mici. Poteca în sine exista, dar noi am venit cu partea de interpretare. Câți dintre noi știu despre legenda balaurului de la Pâclele Mici? O legendă culeasă de Odobescu pe la finalul secolului XIX: un balaur cu 7 capete care pârjolea zona, a venit viteazul Arbănaș, s-a luptat cu balaurul, i-a tăiat cele 7 capete, ultimul rămas a intrat sub pământ și este și acum acolo, fumegă și spumegă, formându-se Vulcanii Noroioși”, a declarat, la Focus Tv, Răzvan Popa, manager general al Asociației „Ținutul Buzăului”.

Pornind de la această legendă, echipa de la Ținutul Buzăului a creat un adevărat basm pe care l-a așternut pe panouri informative care-i întâmpină pe turiști și le oferă o drumeție de neuitat.

“Am luat legenda, colegii au transformat-o într-un basm, am făcut o serie de 6 panouri ilustrate foarte frumos de o artistă din Berca. Pornești de la baza vulcanului, afli povestea, până la ultimul panou când afli că balaurul s- a transformat într-un șarpe care s-a ascuns în pământ. Mai afli și că există un șarpe foarte rar în România, cel mai mare, cel mai greu de găsit, care tradițional se numește balaur. Anul trecut, colegul meu Marius a descoperit acolo balaurul.”