Actualitate SĂNĂTATE

VIRUSURI NOI CARE TRIMIT COPIII LA MEDIC! Ce spun pediatrii despre prezentările din această perioadă

Nu avem gripă, dar avem alte boli ale copilăriei. Este concluzia pediatrilor care vorbesc despre un sezon rece atipic.

În primul rând, și una dintre cele mai bune vești, ar fi faptul că, la câteva luni de la debutul sezonului rece, Buzăul nu a înregistrat niciun caz de gripă în rândul copiilor. Specialiștii spun că, pe de o parte, o bună contribuție a avut-o atât faptul că elevii și preșcolarii au învățat de acasă și nu au mai intrat în colectivități, iar pe de altă partea, vaccinarea în număr mult mai mare decât în alți ani a dus la prevenirea gripei.

”Anul trecut, în perioada asta aveam destul de multe prezentări la camera de gardă, undeva la 70-80 de copii pe zi. Anul acesta avem foarte puține, circa 15-20 copii într-o zi și avem niciun caz de gripă confirmat până acum. Suntem  bine. Este adevărat că și copiii au stat acasă, nu au mai fost în colectivități, și asta s-a cunoscut. Ne așteptăm în ianuarie-februarie să apară primele cazuri de gripă”, a spus Gina Anica, șef secția de Pediatrie din Spitalul Județean Buzău.

Cei care au ajuns totuși la spital sunt, în general, micuții cu vârste cuprinse între câteva luni și patru-cinci ani. Aceștia au prezentat simptomatologii respiratorii și digestive. În același timp, pediatrii din Județean vorbesc și despre primele cazuri de varicelă care au apărut tocmai acolo unde copilașii încă mai frecventează colectivități, grădinițe sau creșe încă deschise.

Aceeași situație este și în cabinetele particulare unde, în contextul pandemiei de coronavirus, ajung mulți dintre micuții care au probleme de sănătate în această perioadă. De exemplu, Alina Iordache vorbește, într-o postare pe pagina de Facebook, despre problemele de sănătate cu care se prezintă în această perioadă foarte mulți dintre micii pacienți care ajung în cabinetul medical.

”Chiar dacă sunt doar câteva grădinițe deschise în oraș, avem cazuri de varicelă în acest moment în Buzău”, spune medicul pediatru.

De asemenea, medicul vorbește și despre un alt virus care produce infectări în rândul bebelușilor. Este vorba despre roseola infantum.

” Am avut destul de multe cazuri în ultima perioadă de bebeluși și copii cu vîrsta sub 2 ani care au prezentat febra 1-3 zile ( unii mai mare, până la 39,5, alții în jur de 38), care ulterior au făcut o erupție pe tot corpul. Una dintre bolile copilăriei este Roseola infantum, este o boală produsă de un virus, nu este o boală gravă, trece fără să necesite tratament specific”, explică medicul Alina Iordache.

Ce trebuie să știe părinții despre roseola infantum:

  • debutul bolii este de cele mai multe ori cu febra, dar fără alte manifestări. Copilul este bine, mînâncă normal, este jucăuș, poate avea uneori scaunele puțin mai moi. În momentele când crește febra, pot fi mai somnolenți sau mai supărăcioși, dar își revin atunci când le scade temperatura.
  • această febră durează 1-3 zile, iar apoi se oprește brusc
  • la câteva ore după ce trece febra, începe să apară o erupție, inițial pe burtică și torace, erupție ce se va extinde în 1-2 zile pe tot corpul.
  • acesta erupție nu îi deranjează, nu se vor scărpina și nu vor avea nevoie de niciun tratament special pentru ea. Va dispărea în 2-4 zile, fără să lase nici un semn.

” Dacă aveți un bebe cu febră dar cu stare generală bună, care mănâncă și se joacă normal în afara episoadelor de febra, chiar dacă are gâtul ușor roșu, cel mai probabil nu va fi nevoie să începem antibiotic. Aveți răbdare 2-3 zile, urmăriți evoluția, se administrează Ibuprofen și Paracetamol când fac febra peste 38,3. Dacă însă starea generală este una nesatisfăcătoare, iar copilul este suferind, cu febra mare, nu se alimentează normal și nu se comportă normal, mergeți să il evalueze un medic”, explică medicul pediatru.