Actualitate Social

UN ONG PUTERNIC DIN ROMÂNIA SARE ÎN APĂRAREA BUZOIANULUI CONDAMNAT PENTRU FUGA DIN IZOLATOR. Suspiciuni privind modul în care s-au derulat ancheta și procesul

sursa foto: I Stock
sursa foto: I Stock

Știrea cea mai răsunătoare pe care a produs-o, zilele acestea, Buzăul, arată că a fost pronunțată prima condamnare la închisoare a a unui român care a fugit dintr-un izolator de la Spitalul Județean, unde ar fi trebuit să aștepte rezultatul testului COVID-19. Ulterior, s-a dovedit faptul că bărbatul era negativ, dar există și o veste proastă: suferă de TBC, boală contagioasă care impune o strictă monitorizare.

Încet, se conturează și profilul celui care se află în spatele acestei povești. Pedeapsa care s-a vrut a fi exemplară a fost dată unui om cu reale probleme sociale, un produs al sistemului de asistență socială, cu limitele sale dovedite. Tânărul de 36 de ani este crescut în sistemul de protecție și deține, se pare, și un certificat care atestă existența unei dizabilități. Ar fi interesant de văzut dacă aceste detalii s-au aflat în dosarul pe care judecătorul l-a avut în față, dacă avocatul din oficiu a încercat să prezinte date referitoare la problemele medicale ale clientului său și la profilul acestuia. Deocamdată, știm că cel condamnat nu a ajuns în fața instanței și, foarte probabil, nici nu a avut habar de repercusiunile faptei sale sau de faptul că este judecat.

Prezentarea cazului său nu rămâne fără ecouri. Strugurel Matei, buzoianul de 36 de ani, condamnat pentru că a fugit dintr-un izolator de spital, cel mai probabil se ascunde, speriat de turnura pe care au luat-o lucrurile. Pentru un om care trăiește fără un acoperiș stabil deasupra capului, vânzând diverse articole prin trenuri sau cerșind, dormind pe unde găsește adăpost, o astfel de turnură nu poate să fie decât înspăimântătoare. Centrul de Resurse Juridice, una dintre cele mai puternice organizații neguvernamentale care apără drepturile persoanelor defavorizate, și-a anunțat intenția de a-l sprijini cu asistență juridică pe buzoian, în faza de apel a procesului. Singurul impediment de moment este acela că reprezentanții ONG-ului nu-l pot contacta pe Strugurel Matei.

”Am reținut din articolul apărut în presă, situația acestui tânăr. Ne-am gândit, bazându-ne pe experiența noastră de 20 de ani,…, că este foarte posibil ca acest domn să nu fi știut nici măcar ce înseamnă un izolator dintr-un spital. Nu știu câți dintre dvs. știți că în centrele de tip rezidențial din România există, la fel ca și în spitalele de psihiatrie, încă, aceste izolatoare care, de cele mai multe ori, sunt niște camere foarte mici în care persoanele cu dizabilități sunt închise atunci când sunt necooperante sau un un comportament mai puțin acceptat de cei din jur. Uneori, sunt legați, alteori sunt sedați și stau sub cheie. Este foarte posibil ca acest domn să nu fi înțeles ce se întâmplă. Mai mult, este posibil ca acest domn să locuiască pe stradă și ne întrebăm cum a fost citat dumnealui la proces, cum a fost apărat pentru că a avut, cu siguranță, un apărător din oficiu.” a declarat pentru Focus Tv, Georgiana Pascu, coordonator de proiecte la Centrul de Resurse Juridice.

Reprezentanta Centrului semnalează și faptul că sunt câteva lucruri care nu au funcționat în sistemul de stat și care ar fi trebui să-i asigure apărare buzoianului Strugurel Matei în situația în care a fost trimis în judecată. ”Raportându-ne la experiența noastră cu județul Buzău, unde noi am vizitat și am documentat situații de rele tratamente, inumane sau degradante, aplicate unor persoane cu dizabilități și am depus sesizări la Parchetul Buzău, suntem surprinși de rapiditatea cu care Parchetul a elaborat rechizitoriul, în acest caz, a dat și ordonanța de trimitere în judecată, rapiditatea cu care judecătorul a condamnat această persoană la închisoare cu executare. Asta în condițiile în care noi am văzut oameni bătuți, legați, violați pentru care Parchetul a dat ordonanțe de clasare…Acest om nu s-a prezentat la niciun termen, deci e puțin probabil să fi știut că avea un proces și ne gândim, îmi pare rău să o spun, la toată prejudecata care există la adresa persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în dreptul polițiștilor, procurorilor și a procurorilor.” a adăugat Georgiana Pascu.  

CRJ dorește să îl sprijine, cu un apărător, pe buzoian, în faza de apel a procesului în care Strugurel Matei are calitatea de inculpat. Pentru acest demers, reprezentanții ONG-ului fac apel la oricine îi poate sprijini ca mesajul să ajungă la tânărul din Buzău: ”Ne dorim foarte mult să ajungem să-l contactăm, dar am vrea și să vedem că serviciile sociale din județul Buzău au mai multe date despre el. De asemenea, ne-am dori să nu înceapă o vânătoare împotriva acestui om. Ne-ar fi plăcut ca serviciile sociale să aibă mai multe date despre acest om. Serviciul social de la primăria de domiciliu ar trebui să cunoască situația lui, iar, dacă acest om are un certificat care îi atestă o dizabilitate, ar trebui ca DGASPC să aibă un manager de caz desemnat pentru acest domn.” a mai declarat Georgiana Pascu, coordonator de proiect la Centrul de Resurse Juridice.