Actualitate Agricultura acum

Viticultorii, încă optimiști. Ce producții de struguri sunt așteptate în Dealul Mare

Seceta ridică semne de îngrijorare și în rândul viticultorilor, însă, spre deosebire de agricultorii care nu au pagube și de 100%, proprietarii cramelor spun că producțiile de struguri vor fi doar ușor diminuate.

2022 este un an sărac în precipitații, atât pe timpul iernii cât și la început de primăvară, în timp ce prima lună de vară a adus temperaturi cu mult peste normalul perioadei. Toate aceste condiții climatice au distrus culturile din câmp, de la legume până la cereale. În schimb, viticultorii sunt mai optimiști, chiar dacă și vița de vie are de suferit din cauza lipsei ploilor.

Aurelia Vișinescu, co-proprietarul unei crame cunoscute din Dealul Mare, a explicat la Focus Tv, că seceta a diminuat ușor producțiile de struguri față de anul trecut, când recolta a fost una extrem de bogată, însă cu siguranță, în toamnă, butoaiele vor fi pline de vinuri bune.

”Până acum viile arată foarte bine. Am avut o lipsă de precipitații în timpul iernii, dar în primăvară a ploua acceptabil. Sigur că este încă secetă, sperăm să mai avem parte de precipitații chiar dacă nu vor fi cantități semnificative. Producțiile le estimăm la circa 20% mai mici față de anul trecut. În ansamblu, lucrurile arată foarte bine. Sperăm să rămânem așa”, a spus Aurelia Vișinescu, co-proprietar și enolog Domeniile Săhăteni.