Actualitate

(UPDATE) Weekend cu caniculă și vijelii. Ultimele vești de la meteorologi

UPDATE: Ploaie torențială și vijelii și în zona Râmnicu Sărat, anunțate prin mesaj Ro-Alert.

UPDATE: Odată cu apropierea serii, instabilitatea atmosferică se accentuează în zona de munte a județului Buzău. Este cod portocaliu de ploi și vijelii până la ora 18:30.

“Zona de munte a județului Buzău , respectiv zona de munte a localităților: Nehoiu, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Colți, Bozioru, Chiliile;
Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.”

Locuitorii din aceste zone au primit și mesaje RO-ALERT cu privire la fenomenele meteo extreme prognozate.

Până la această oră, nu au fost semnalate probleme după ploaia torențială.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Zilele acestea, un val de caniculă cuprinde regiunea de sud-est. Inclusiv în județul Buzău sunt așteptate temperaturi maxime de până la 37 de grade Celsius, la umbră. În plus, disconfortul termic va fi accentuat, mai ales la câmpie. De altfel, a fost emisă și o avertizare cod galben de caniculă valabilă pentru județul Buzău, cu excepția zonei de munte, pe tot parcursul zilei de sâmbătă.

“Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei, și local în Oltenia și Dobrogea continentală. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade”, anunță ANM.

De sâmbătă seară, însă, și în special duminică, arșița va fi urmată de ploi torențiale și vijelii. Codul galben de ploi, valabil pentru întreg județul Buzău, intră în vigoare sâmbătă, la ora 12:00, și va expira duminică, la ora 10:00.

“În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

   Notă: Duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în centrul, sudul și estul țării.”