Actualitate Agricultura acum

Usturoiul care aduce 50.000 de lei profit la hectar. Se așteaptă omologarea unui soi și mai productiv

Usturoiul prinde teren la Buzău. În ultimii ani, tot mai mulți buzoieni pariază pe această legumă pentru a face bani din agricultură. Așa se face că în 2023, suprafața cultivată cu usturoi este de 600 de hectare, dublă față de anul trecut.  Majoritatea dintre ei sunt tineri care fie s-au întors din străinătate fie pur și simplu au căutat o cultură profitabilă.

”Avem o suprafață record de usturoi, iar printre cei care au ales să cultive anul acesta sunt tineri care au renunțat la alte culturi în favoarea usturoiului. Majoritatea au cultivat și  ceapă. Creșterea numărului de cultivatori se datorează, în primul rând, ajutorului de minimis acordat prin Programul Usturoiul”, a explicat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Totuși, acest stimulent primit de la stat nu pare să fie singurul argument luat în calcul de tinerii care vor să câștige din cultivarea usturoiului.

Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi, cu o suprafață de 20 de hectare, spune că leguma este una profitabilă, în condițiile unui an agricol bun. De exemplu, buzoianul care împreună cu Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale, a omologat soiul ”Benone” spune că profitul de pe un hectar poate ajunge la 50.000 de lei.

Iată analiza prezentată de cultivatorul de usturoi din Râmnicelu.

”În condițiile unui an agricol bun, și a unei producții medii obținute la hectar, un cultivator poate avea un profit de 50.000 de euro. În primul rând cei 3000 de euro primiți de la stat sunt suficienți pentru înființarea unui hectar de usturoi, banii fiind cheltuiți pe sămânță și lucrările agricole. Apoi, dacă vremea ține cu agricultorul, producția medie de pe un hectar ar putea fi 5 tone, în condițiile în care pentru ajutorul de minimis se impune o cantitate minimă de 3 tone la hectar. În anii foarte buni și în funcție de soiul de usturoi ales se poate obține și o producție mai bună, însă calculul nostru îl facem la o producție medie de 5 tone la hectar. Dacă cele 5000 de kilograme se vând cu 10 lei atunci ne iese un profit de 50.000 de lei. Suma scade sau crește și în funcție de prețul usturoiului”, a spus Valentin Jecu, cultivator din Râmnicelu.

De altfel, cultivatorul din Râmnicelu spune că de când a fost omologat soiul ”Benone”, un usturoi cu aroma deosebită și care poate scoate o producție de circa 7-8 tone la hectar foarte mulți români, din toate colțurile țării, i-au cerut sămânță.

”Cererea pentru sămânță s-a dublat, în ultimul an”,a spus Valentin Jecu.

Cultivatorul din Râmnicelu promite un soi și mai productiv. Este vorba despre „Diamant”, un soi care dă o producție de până la 10 tone la hectar, adică mai productiv decât Benone. Soiul este creat de cercetătorul Costel Vânătoru.

”Împreună cu domnul Vânătoru așteptăm omologarea unui soi nou de usturoi. Noi l-am numit ”Diamant”. Păstrează aroma și calitățile soiului Benone însă este mai mare decât acesta. Asta îl va face mai ușor de curățat de gospodine. În același timp dă o producție mai mare la hectar, adică va aduce mai mult profit cultivatorilor. Anul acesta este primul an când l-am cultivat pe 5 hectare și după ce vom obține omologarea lui îl vom putea comercializa”, a spus Valentin Jecu.

Potrivit lui Costel Vânătoru, soiul prezintă un potențial mare de producție la unitatea de suprafață și se păstrează foarte bine peste iarnă.

”Soiul a fost obținut dintr-o populație provenită din zona Buzăului, ce păstrează gustul și aroma caracteristica usturoiului tradițional românesc. Bulbii au o greutate de între 30 -50 de grame, format din 8-10 căței de usturoii. Bulbii sunt de dimensiuni mari și fără colorație roșiatică pe tunicile exterioare. Soi mediu rezistent la principalii agenți patogeni”, a spus Costel Vânătoru, director la Banca de Resurse Genetice și Vegetale.

Buzăul este lider național la cultivarea usturoiului, în ultimii patru ani.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian