Actualitate

Zeci de permise suspendate după ce șoferii au forțat semaforul de la ”Mangă”. De la începutul anului, în punctul critic de la Mărăcineni au fost date sute de sancțiuni (Foto+video)

47 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au trecut pe roșu sau au vrut să depășească mașinile din față, deși erau coloane lungi de vehicule. Este bilanțul unei acțiuni desfășurată joi dimineață de polițiștii din Buzău, pe DJ 203 K, în Mărăcineni, într-o zonă în care deseori șoferii nu au răbdare să aștepte la semafor și forțează trecerea. În acest punct, de la începutul anului, aproape 100 de șoferi au rămas pietoni.

Pentru a îi determina pe conducătorii auto să respecte regulile și să conștientizeze riscurile la care se expun, polițiștii de la Rutieră au ieșit de la prima oră a dimineții pe teren. Au stat cu ochii pe șoferii indisciplinați și nu au ezitat să îi sancționeze pe cei care au trecut pe roșu sau au încercat să depășească mașinile din fața lor, care așteptau în coloană la semafor.  În doar 2 ore, cât timp s-a desfășurat acțiunea, agenții au reținut 47 de permise pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și depășirea unei coloane aflate în așteptare la semafor.

“În cursul acestei dimineţi, în intervalul orar 07.00 – 09.00, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Buzău, împreună cu poliţişti din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni, au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru conştientizarea riscului rutier de către participanţii la trafic. Acţiunea s-a desfăşurat DJ203K, tronsonul care tranzitează comuna Mărăcineni. Din totalul sancțiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea prevederilor OUG195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 47 au vizat nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și depășirea unei coloane aflate în așteptare la semafor pe tronsonul de drum menționat. Totodată, șoferilor care au încălcat prevederile menționate le-au fost reținute permisele în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce. În cazul a doi dintre şoferi au fost retrase şi certificatele de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule care nu aveau efectuată inspecţia tehnică periodică.”, transmite IPJ Buzău.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate de polițiștii buzoieni a fost de 20.300 de lei.

Acțiuni similare celei de joi dimineață vor mai fi organizate în perioada următoare, cu scopul de a-i determina pe șoferi să fie cu ochii în patru în momentul în care urcă la volan.

“Polițiștii rutieri atenționează şoferii asupra necesității respectării cu strictețe a legislației rutiere, atât pentru siguranța proprie, dar și a celorlalți participanți la trafic şi le recomandă:

  • atunci când doresc să tranziteze o intersecţie sau un tronson de drum pe care circulaţia se desfăşoară semaforizat, să respecte semnificaţia culorii semaforului  electric. Dacă este evident că nu vor reuşi să se încadreze să treacă pe culoarea verde din cauza coloanei de autovehicule, trebuie să rămână pe loc şi să aştepte, chiar dacă asta presupune rularea încă unui ciclu semaforic; procedând astfel, vor da dovadă de respect în trafic şi vor permite deplasarea în siguranţă a celor care au prioritate de trecere;
  • să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră;
  • să nu oprească autovehiculele în locurile care ar putea afecta fluenţa traficului şi să nu claxoneze inutil.”