Actualitate

(UPDATE) Ziua referendumului! Locuitorii municipiului Buzău și cei ai comunei Țintești, așteptați la urne pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu unirea celor două localități

UPDATE: Stop vot! La ora 23:00, ora încheierii procesului electoral, prezența la urne la referendumul pentru unirea municipiului Buzău cu Țintești era de doar 10,68% în oraș, și de 43,03% la Țintești. Cifre care arată că demersul primarului Constantin Toma nu poate merge mai departe. Pentru ca referendumul să fie validat, era nevoie ca în ambele localități prezența la vot să fie de cel puțin 30%. Ceea ce nu s-a întâmplat în municipiul reședință de județ, unde s-a înregistrat o prezență extrem de slabă, una dintre cele mai reduse din ultimii ani.

UPDATE: Ora 21:00, prezență la vot: Buzău 10,49%, Țintești 42,22%.

UPDATE: “Sesizarea a fost verificată, nu au reieșit aspecte care sa contravină cadrului legal”, a transmis duminică seară Poliția Județeană cu referire la sesizarea unui partid, care a reclamat că ar fi aduși la vot, cu mașinile, mai mulți cetățeni din zona Simileasca.

UPDATE: La Țintești, cu 5 ore înainte de momentul încheierii votului, a fost depășit pragul de 30% prezență. Până la ora 17:50 au votat 1.080 de persoane, adică o prezență de 30,02%.

Buzăul este însă foarte departe de aceste cifre. În municipiu, în același interval, abia 7,7% dintre persoanele cu drept de vot au trecut pragul secțiilor.

UPDATE: Deși este un interes scăzut pentru referendum, la nivelul municipiului Buzău, modul în care se desfășoară consultarea populară este atent urmărit. De altfel, pe parcursul zilei, Biroul electoral de circumscripție Buzău a înregistrat o sesizare privind materialele de informare pentru referendum. Reprezentanții PNL Buzău au cerut îndepărtarea acestor materiale, luând în considerare prevederile legii electorale care arată că, înainte cu 24 de ore, de momentul votului, campania electorală încetează, iar materialele expuse în vecinătatea secțiilor de votare trebuie îndepărtate pentru a nu influența alegătorii. Reprezentanții BEC Buzău au respins sesizarea, în urma unui vot, bazându-se pe faptul că materialele invocate în plângere nu constituie materiale de propaganda electorală, ci materiale de informare. Pentru a fi considerate materiale de propaganda electorală, materialele trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat;

b) este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor;

c) are obiectiv electoral și se adresează publicului larg;

d) depășește limitele activității jurnalistice de informare a publicului.

UPDATE: Polițiștii buzoieni alături de jandarmi fac verificări, duminică după amiază,  după ce reprezentanți ai PNL au semnalat faptul că mai mulți cetățeni din zona Simileasca ar fi aduși la vot cu mașinile.

Conform sesizării, mai multe persoane ar transporta cu autoturismele votanți în zona secției de votare amenajată la școala numărul 14 din municipiul Buzău.

În consecință, s–a dispus suplimentarea efectivelor de jandarmi și polițiști. La ora postării acestei știri, oamenii legii fac cercetări pentru a vedea dacă cele semnalate se confirmă sau nu.

”Garantăm  tuturor  buzoienilor că polițiștii sunt în activitate și își desfășoară  activitățile din competență pentru asigurarea legalității procesului electoral la toate secțiile de votare atât în municipiu cât și în localitatea Țintești”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, Ane Mari Vrapciu.

Procesul electoral nu a fost afectat la secția de la școala 14 din Buzău.

UPDATE: La Țintești, crește procentul privind prezența la urne de la o oră la alta, apropiindu-se de pragul de 30%, însă, la Buzău prezența se menține foarte scăzută, la fel cum a fost încă din prima parte a zilei.

În Țintești, la ora 16:00 prezența este de 21,46%, iar la Buzău de doar 6,14%.

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie de o prezență de cel puțin 30% în fiecare dintre cele două UAT-uri, Țintești și Buzău. Procesul electoral se va încheia la ora 23:00.

UPDATE: Prezență extrem de redusă în municipiul reședință de județ la referendumul pentru unirea Buzăului cu Ținteștiul. Spre orele prânzului, secțiile de votare din oraș au fost mai mult goale. Astfel, la ora 14:00, prezența la urne era de doar 4,85%.

În Țintești, însă, prezență mult mai bună, de 15,45%.

UPDATE: La ora 13.00, prezența la urne este 4.11 %.

UPDATE: În municipiul Buzău se menține un interes scăzut pentru referendum. Persoanele cu drept de vot ies cu greu din case, drept dovadă prezența la urne crește doar cu un procent de la o oră la alta. În primele 5 ore de la deschiderea urnelor, au votat doar 3 446 de persoane, adică 3,19 % din totalul buzoienilor așteptați la vot.

UPDATE: Procesul electoral decurge fără probleme, atât în municipiu, cât și la Țintești.

La Țintești, până la ora 12:00 au votat 355 de persoane, dintre care 3 pe listele suplimentare. În cazul celor 3, a fost vorba despre persoane care deși au domiciliul în comuna Țintești, nu și-au regăsit numele pe listele permanente. Potrivit reprezentanților BEC Țintești, cei 3 au buletin de Țintești dar, cel mai probabil, persoanele respective s-au mutat de curând în comună, fără ca situația cu alegătorii să fie actualizată. Pe de altă parte, tot la Țintești, 4 persoane cu drept de vot dar care nu se puteau prezenta la secția de votare, au depus cerere pentru a vota cu ajutorul urnei mobile. Este cazul a două persoane înscrise la secția de votare din Țintești și două de la secția din Maxenu. Toți cei 4 localnici se află în carantină din cauza coronavirusului.

Prezența la vot, la Țintești, la ora 12:00, a fost de 9,95%.

UPDATE: Prezență mult mai scăzută la referendumul pentru unirea Buzăului cu Țintești decât la alegerile locale de anul trecut. La scrutinul din 2020, la ora 10:00, prezența la urne era de 6,06% în municipiul Buzău. Acum, la aceeași oră, prezența a fost de doar 1,18%. În schimb, locuitorii comunei Țintești par mai interesați de referendum. Drept dovadă, până la ora 10:00, 3,69% dintre locuitorii comunei au trecut pe la urne.

UPDATE: Interesul relativ scăzut pentru referendumul de astăzi este demonstrat și de numărul mic de cereri pentru votul prin intermediul urnei mobile. Dacă la un scrutin obișnuit, de pildă, în municipiul Buzău sunt sute astfel de cereri, de data aceasta, numărul este de ordinul zecilor. Contabilizarea cererilor este în curs, după cum au anunțat reprezentanții BEC Buzău, ora limită de depunere a solicitărilor fiind ora 12,00. Singurele cereri concrete, despre care știau dimineață reprezentanții Biroului, erau cele venite de la 10 pacienți ai Spitalului Județean. O centralizare ulterioara a aratat ca, in total, la sectiile de votare au fost depuse 40 de cereri pentru urna mobila. La Țintești, cu toate că există mai multe persoane în carantină, nu exista, până la ora transmiterii acestei știri, nicio solicitare pentru vot prin intermediul urnei mobile.

UPDATE: La două ore de la startul procesului electoral, prezența la urne este net superioară la Țintești decât cea din municipiul Buzău. De altfel, așa a stat situația încă de la deschiderea urnelor de vot.

Concret, la ora 08:00, adică în prima oră de proces electoral, în cele două secții de votare din Țintești au ajuns 35 de persoane cu drept de vot, ceea ce înseamnă o prezență de 0,97%. Ulterior, numărul alegătorilor a crescut constant astfel că la ora 09:00 prezența, la Țintești, era de 1.91%. Până la ora 09:00 și-au exercitat dreptul constituțional 69 de persoane.

În municipiul Buzău, votanții ies mai greu la urne, cel puțin la primele ore ale zilei. La ora 08:00, prezența la vot era de 0,23%, pentru ca o oră mai târziu procentul să crească la 0,54%. Până la ora 09:00, 587 de persoane cu drept de vot din municipiul Buzău au pus ștampila pe buletinul de vot. 98 dintre acestea au votat pe liste suplimentare.

UPDATE: În municipiul Buzău, toate secțiile de votare au fost deschise la ora 07:00. După o oră de la acest moment, procesul electoral decurge fără probleme în toate secțiile. La vot sunt așteptați duminică, 26 septembrie, 107. 756 de buzoieni.

La Țintești sunt 3 597 persoane înscrise pe listele permanente.

Știrea inițială: Duminică, 26 septembrie, este ziua în care locuitorii municipiului Buzău și cei ai comunei Țintești sunt chemați la vot pentru a spune dacă sunt sau nu de acord ca cele două teritorii să se unească. Persoanele cu drept de vot, cu domiciliul în municipiu și în Țintești, sunt așteptate la secțiile de votare amenajate în cele două localități începând cu ora 07:00 și până la ora 23:00, când procesul electoral se va încheia. În municipiul Buzău sunt amenajate 80 de secții, iar în Țintești, două.

Alegătorii vor primi câte un buletin de vot pe  care vor găsi întrebarea: “Sunteți de acord cu unirea municipiului Buzău cu Țintești?” Ei vor trebui să pună ștampila pe unul dintre răspunsuri: “DA” sau “NU”.

La fel ca la orice scrutin, alegătorii care nu se pot deplasa la secțiile de votare din motive bineîntemeiate, respectiv dacă sunt internați în spital, în cămine de bătrâni sau sunt în izolare ori carantină din cauza coronavirusului, vor putea solicita urna mobilă pentru a-și exercita dreptul constituțional.

Pentru ca referendumul pentru unirea Buzăului cu Țintești să fie validat este nevoie ca la vot să se prezinte cel puțin 30% din numărul persoanelor cu drept de vot din municipiu, respectiv Țintești.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian