Actualitate

10.000 DE BOLNAVI CRONICI ȘI VÂRSTNICI, VACCINAȚI ANTIGRIPAL! Când va ajunge vaccinul și în farmacii

Continua vaccinarea antigripală. Buzăul a primit luni cea de a treia tranșă de vaccin antigripal. Este cel mai mare număr de doze distribuit în ultimii ani județului, iar cei vizați pentru imunizare sunt bătrânii de peste 65 de ani și bolnavii cronici. Anunțul a fost făcut de Carmen Scântei, medic epidemiolog, într-o intervenție telefonică la Focus News.

” A sosit a treia tranșă de vaccin antigripal. Am primit 10.000 de doze, iar marți va începe distribuția în teritoriu. Medicii de familie au fost anunțați prin rețeaua electronică, iar aceștia vor veni să-și ridice dozele. Avem o colaborare cu 200 de medici care trebuie să vaccineze pacienții din listă”, a spus Carmen Scântei.

Epidemiologul a punctat încă o dată importanța vaccinării antigripale în contextul pandemiei de coronavirus.

”Până acum nu am avut gripe. Dacă reușim să vaccinăm corect populația pentru virusul gripal va fi foarte bine. Mă bucur că până acum am avut o solicitare foarte mare. Asta înseamnă că, în sfârșit, populația a înțeles că vaccinul nu face rău, ci face foarte bine”, a explicat reprezentantul DSP.

Vaccinul ajunge săptămâna viitoare și în farmacii

Cei care nu beneficiază de imunizare gratuită, prin intermediul Direcție de Sănătate Publică, și vor să se vaccineze pot găsi vaccinul în farmacii începând cu săptămâna viitoare.

Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor a explicat, într-o intervenție telefonică la Focus News, că urmează ca un lot de 200.000 de doze să ajungă în țară în zilele următoare, iar până la finalul săptămânii viitoare acestea vor fi deja în farmacii.

” Împărțit la numărul de farmacii funcționale, probabil fiecare unitate va primi, în medie, 30 de doze. Nu va acoperi cererea. Din păcate, în continuare se fac liste în farmacii. Dar trebuie să vă spun că anul acesta s-au primit, în total, 700.000 de doze în farmacii, ceea ce înseamnă de trei ori mai multe decât cantitatea livrată într-un sezon precedent. Cererea a crescut însă de mult mai multe ori. Este realitatea din toate țările europene. Prin aceste doze se echilibrează o parte din solicitări”, a spus Răzvan Prisada.

În farmacii, un vaccin costă aproximativ 50 de lei.