Actualitate Agricultura acum

2022, anul vinurilor dulci! Ce spun specialiștii de la Pietroasa despre strugurii din acest an

2022 va fi anul vinurilor dulci. O spun specialiștii, care au gustat deja primul must din an și dau asigurări că producția de struguri va fi mulțumitoare, în ciuda secetei.

La Stațiunea de Cercetare Viti-vinicolă Pietroasa  culesul e în toi, iar specialiștii spun că producția de struguri este comparabilă cu cea din 2019. Atunci a fost secetă și s-au înregistrat temperaturi crescute, la fel ca anul acesta, ceea ce a făcut ca strugurii să fie acum numai buni de cules. Căldura a avut o contribuție majoră în procesul de coacere, astfel că strugurii sunt bogați în conținutul de zahăr. Cu o producție de circa 7-9 tone la hectar, reprezentanții stațiunii se declară mulțumiți și spun că vinul pe care îl vor obține va fi de calitate.

”Tot anul acesta care a fost foarte călduros face foarte bine pentru vinurile dulci, specifice pentru Stațiunea de Cercetare Pietroasa și pentru întregul areal. Putem spune că strugurii au avut puțin de suferit din cauza secetei, dar per ansamblu producția este foarte bună, ne încadrăm între 7-9 tone pe hectar la majoritatea soiurilor pe care le avem în plantațiile noastre și, cel puțin în ceea ce privește obținerea vinurilor dulci, va fi un an deosebit”, a declarat, la Focus TV, directorul tehnic al Stațiunii Viti-vinicole Pietroasa, Cornel Baniță.

Potrivit specialistului, numărul strugurilor pe butuc e comparabil cu ceea ce s-a obținut anul trecut, Anul acesta însă, din cauza secetei, boabele au început să se stafidească devreme. Acesta este de altfel și motivul pentru care a început deja culesul.

”Anul trecut boabele erau ferme, strugurii erau în dimensiunile normale, specifice pentru fiecare soi în parte, anul acesta este cu totul altceva. De exemplu, Tămâioasa Românească, pe care noi o știm a fi un strugure peste medie, cu boabe foarte mari, anul acesta a devenit cumva destul de lax, cu boabe mici, dar cu o concentrare foarte mare a aromelor și zaharurilor”, a explicat specialistul.