Actualitate

Tableta, misiune imposibilă! Recenzorii renunță să mai bată din ușă în ușă

recensamant

Au trecut câteva săptămâni de la debutul celei mai importante etape a recensământului populației și locuințelor, cea în care recenzorii bat din ușă în ușă pentru a colecta date. Însă, această acțiune este departe de a se derula așa cum s-ar dori. Pe lângă faptul că în unele localități a început cu întârziere, mulți recenzori au renunțat la a participa activ în cadrul recensământului, la doar câteva zile după ce au început să ia la pas sectoarele ce le-au fost atribuite. Este un fenomen ce se înregistrează în tot județul, dar în special în orașe.

De la începutul acestei luni, buzoienii care s-au arătat dispuși să ocupe un loc de recenzor și au urmat etapa de pregătire, și-au luat tabletele și au pornit pe teren, la adresele la care proprietarii nu s-au autorecenzat. După câteva zile, însă, recenzorii au constatat că activitatea pe care trebuie s-o facă este mult mai complexă decât și-au imaginat. Fie pentru că nu au găsit acasă persoanele de la care ar fi trebuit să strângă datele și s-au întors de două-trei ori la aceeași adresă, fie pentru că s-au descurcat greu cu tabletele, fie din alte motive, mulți buzoieni au renunțat la calitatea de recenzor. Unii chiar după 2-3 zile.

“Noi, deocamdată, avem acoperite toate sectoarele, suntem într-o situație oarecum fericită, dar sunt și județe care nu au acoperite toate sectoarele cu recenzori. La noi, când a renunțat cineva am găsit înlocuitor. Dar se întâmplă să găsești înlocuitor și să plece și acesta după 2-3 zile. Nu este chiar atât de simplu pe cât s-a crezut. Unii au participat și acum 10 ani, când nu erau tablete, și a fost altceva. Pe de altă parte, unele persoane s-au autorecenzat și, atunci, recenzorul trebuie să fie atent, să își facă un plan unde să meargă. Câteodată nu-i găsesc acasă și trebuie să se întoarcă de mai multe ori la aceeași adresă. Pe de altă parte, și sectoarele sunt foarte mari”, spune Cornelia Geambașu, director Direcția de Statistică Buzău.

Cele mai multe renunțări au fost înregistrate în municipiul Buzău. De câteva zile, și la Râmnicu Sărat au început să fie înlocuiți recenzorii, în timp ce în mediul rural numărul este destul de scăzut. Înlocuitorii acestora sunt instruiți de reprezentanții Direcției de Statistică și apoi pornesc prin localități.

Recensământul pe teren se va încheia pe 17 iulie. Recenzorii sunt plătiți în funcție de numărul de chestionare completate: 7 lei/persoana recenzată și 3,5 lei/locuință recenzată.