Actualitate

Cum i-a împins pandemia pe profesori să redevină ”elevi”. De teamă că online-ul ar putea fi aproape, o școală din Buzău a organizat cursuri pentru a-i perfecționa pe dascăli în tainele calculatorului

Toate școlile din municipiul Buzău, cu excepția Centrului Școlar de Educație Inclusivă, vor începe cursurile, luni, 13 septembrie, cu prezența elevilor în clase, însă nu se știe pentru cât timp orele se vor putea desfășura într-o astfel de manieră, cu copiii, efectiv, în bănci. Dacă incidența cazurilor de COVID-19 va crește atât de mult încât colectivitatea din școli să devină un risc pentru elevi, autoritățile vor putea decide intrarea în online. Nimeni nu știe acum cât timp orele se vor putea ține fizic în clase, când și cine va trece în online.

Pentru că un astfel de moment este, totuși previzibil, în condițiile în care zilnic sunt circa 2500 de noi infectări iar estimările autorităților sunt și mai pesimiste, fiind anunțate și mai multe îmbolnăviri în perioada următoare, profesorii Colegiului Bogdan Petriceicu Hasdeu au decis că cel mai bine e să fie pregătiți pentru scenariul în care se va reveni la online, cu lecții predate din fața calculatorului.

„Noi, profesorii, ne-am întâlnit pe 1 septembrie și am organizat, cât am putut de bine, noul an școlar, ca să prevenim eventuale probleme ce pot să apară în situația în care se trece din nou în on-line. Am avut organizate în colaborare cu Casa Corpului Didactic cursuri de formare a profesorilor, un work-shop, platforme de învățare on-line, cu 3 secțiuni, și profesorii Colegiului au urmat aceste cursuri timp de 3 zile, astfel încât, considerăm că vom putea desfășura activitatea în noul an școlar și mai bine decât am făcut-o în anul precedent” ne-a dezvăluit directorul Colegiului B.P.Hasdeu, Virginia Mândruță Tănăsescu.

Toți profesorii Hasdeului, inclusiv cei aflați la început de carieră, și chiar cei care au ieșit la pensie, au participat la aceste cursuri în care au fost învățați pentru a ști și mai bine decât știu deja cum să facă față orelor online, cum să se descurce mai bine cu gadget-urile, pentru a le putea preda în cel mai eficient mod copiilor, dacă situația se va complica și se va trece din nou la orele online. Cursurile au fost create de către profesorii de informatică ai Colegiului  Hasdeu.

„Dincolo de faptul că vrem să fim pregătiți absolut pentru orice, ceea ce mi se pare foarte important, este evident că anul trecut, dincolo de șocul la care ne-a supus, ne-a arătat și niște oportunități. Și am înțeles mai bine cu toții că este foarte util să stăpânim cât mai bine tehnica de calcul și modalitățile de interacțiune cu elevii și nu numai cu ei, și, prin aceste mijloace de platforme on-line de învățare și evaluare. (..)Este greu să prevăd eu ce se poate întâmpla. Dacă mă uit la cum evoluează incidența, pare destul de posibil să revenim la online, la un moment dat.  În orice caz, mi se pare absolut normal să ne organizăm de așa natură încât să avem viziunea a ceea ce se poate întâmpla și altfel, mai ales că avem experiența anului trecut. La cursuri, au fost 66 de cadre didactice participante din 70. Au venit chiar și profesori care actualmente sunt la pensie, dar care mai suplinesc sau mai au ore la plata cu ora. Avem și profesori care sunt proaspeți în Colegiul Hașdeu și care au primit anul acesta decizii pentru câteva ore și care au participat la cursuri, deci, este evident că aceste cursuri au fost de interes” a mai declarat directorul Colegiului Hasdeu, Virginia Mândruță Tănăsescu.