Actualitate

Acuzații privind semnalizarea slabă a parapeților în care o tânără și-a găsit sfârșitul. Reacția polițiștilor

În ultimele luni, numeroase accidente rutiere înregistrate pe șosele din județul Buzău au avut în prim-plan tineri care abia au primit permisul de conducere. Tineri de 19-20 de ani și-au pierdut viața sau au fost răniți grav după ce s-au urcat la volan, au pierdut controlul direcției, fie din cauza neatenției, fie a vitezei sau lipsei experienței, și au provocat adevărate tragedii. Un caz care a șocat întreaga țară a fost cel al unei adolescente din Siriu care și-a luat două prietene în mașină și au plecat la plimbare. Nu a condus prea mult și a intrat cu mașina într-un stâlp care, în cele din urmă, a căzut peste autoturism luând viața unei pasagere de 17 ani. În weekend-ul trecut, o mașină  în care se aflau șoferul de 20 de ani și doi pasageri, de 16 și 17 ani, s-a răsturnat, la Potârnichești, după ce a lovit un cap de pod, apoi gardurile a două case.

Iar marți, tot pe DN2E85, o tânără de 19 ani s-a răsturnat cu mașina după ce a lovit separatoarele de sens. O adevărată tragedie, accidentul având loc chiar în ziua în care adolescenta împlinea 19 ani.

Tragedia în care a fost implicată Alexia, tânăra care avea o viață înainte, a provocat o undă de șoc în tot județul. Mașina pe care o conducea a intrat fix în separatoarele de sens, în timp ce tânăra se îndrepta spre municipiu. Polițiștii fac verificări pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Este posibil ca lipsa de experiență la volan a tinerei de 19 ani să-și fi spus cuvântul, la fel cum este posibil ca tânăra să fi condus cu viteză și să nu fi mai avut timp să încetinească pentru a evita separatoarele.

Sunt și voci care susțin că acel sector unde încep separatoarele pe DN2E85 nu ar fi fost bine semnalizat.

” Cu părere de rău, dar cu siguranță o sa se mai întâmple nenorociri la capătul “despartitoarelor”de beton dacă nu le va presemnaliza cu o distanță mult mai mare fata de capetele lor (linie continua….ca înainte)!

PARAPEȚI S-AU MONTAT TOT DIN CAUZA ACCIDENTELOR PENTRU A FI EVITATE ADEVARATE TRAGEDII .Dar sunt prost semnalizate ,noaptea trebuie atenție.Și uite așa se fac alte tragedii .

Trec destul de frecvent in acea zona cu separatoarele de sens,este foarte slab semnalizata, aproape mai deloc nu intereseaza pe nimeni asta,trebuiesc curatate periodic acele luminite si puse indicatoare clare si lumini sa le vezi”, sunt doar câteva dintre comentariile șoferilor.

De partea cealaltă, reprezentanții Poliției Rutiere Buzău resping categoric această idee. Oamenii legii spun că zona este corespunzător semnalizată astfel încât șoferii să observe la timp parapetele, prezența separatoarelor fiind semnalizată atât prin marcaje rutiere, cât și prin indicatoare specifice. Astfel, spun polițiștii, nu sunt necesare măsuri suplimentare de evidențiere a separatoarelor.

Și, totuși, de ce atât de multe tragedii în care sunt implicați tinerii? Într-o intervenție la Focus TV, pilotul de raliuri Titi Aur a subliniat că principalul motiv ar fi acela că tinerii, deși promovează examenul auto, ajung să conducă fără să aibă cunoștințele necesare, fără să știe să facă față situațiilor întâlnite în trafic, pentru că nu sunt bine pregătiți în timpul școlii de șoferi. Cu alte cuvinte, spune Titi Aur, este nevoie ca legislația să fie schimbată, iar tinerii care urmează școala de șoferi să fie învățați cu adevărat ce înseamnă șofatul și pericolele din trafic. În plus, și părinții au un rol important. Atunci când merg cu copiii în mașină, să respecte regulile și să îi învețe să poarte centura de siguranță, astfel încât, atunci când copiii ajung la rândul lor șoferi, să fie conștienți de importanța respectării normelor.

“Ce înseamnă școala de șoferi în ziua de astăzi? La școala de șoferi nu te învață nimeni nimic din conducerea defensivă, mergi cu maxim 30 km/h, doar în localitate, doar foarte puțin, înveți să pleci de pe loc, să semnalizezi și dacă ai învățat mecanic chestionarele și ai făcut punctajul necesar primești permisul. Nu te învață nimeni din conducerea defensivă. Noi avem cam 15- 20% din accidente grave produse de șoferi începători și nu din teribilism și nu neapărat că sunt băuți, drogați, pur și simplu nu au fost bine pregătiți, nu li s-a explicat la ce pericol se expun când se urcă la volan. În Germania, în Franța, în Finlanda, în toate țările dezvoltate și sigure încă din școala primară se fac cursuri de siguranță rutieră. Până când nu se va schimba sistemul de pregătire, vom avea acest val de tineri.”