Actualitate

Reparații pentru elevul de la Hașdeu, sancționat cu nota 2 la purtare

La capătul unui proces care a durat mai bine de doi ani, Andrei Voicu, fostul elev al Colegiului B.P. Hașdeu, sancționat cu scăderea la 2 a notei la purtare, pentru că și-a ironizat profesoara de desen, postând un mesaj pe grupul intern al școlii, și-a găsit dreptatea în instanță.

Susținut de mama sa, fostul elev, azi student la Psihologie, a deschis o acțiune pentru anularea sancțiunii dispuse de instituția de învățământ, solicitând, totodată, despăgubiri morale.

“Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”.

Pentru acest mesaj care a fost postat pe un grup al liceului, împreună cu un videoclip în care apărea profesoara de desen, Andrei Voicu a riscat exmatricularea. Primul pas a fost scăderea notei la purtare la 2.

Sancțiunea a fost contestată de elev, dar a fost menținută de Consiliul Profesoral și de cel de Administrație. A urmat acțiunea prin care nota a fost contestată la instanță, iar soluția a fost, și atunci, favorabilă elevului. Printr-o nouă acțiune, deschisă în 2021, elevul a cerut ca nota să fie modificată în catalog, la fel și media în foaia matricolă, solicitând, totodată, despăgubiri morale. Solicitarea sa a fost admisă, în parte, ceea ce înseamnă că, dacă va rămâne definitivă (n.r. reprezentanții instituției de învățământ pot exercita calea de atac), liceul va fi obligat să opereze modificările admise, dar și să îi achite fostului elev 3000 de euro, drept despăgubiri morale.

Cazul datează din decembrie 2018 și a avut amploare națională, prin dezbaterile pe care le-a creat în spațiul public. Fosta profesoară de matematică, Monica Tatoiu, actualmente femeie de afaceri, s-a oferit să îi angajeze elevului buzoian un avocat care să îi facă dreptate în justiție.

Profesoara de desen, apariția în legătură cu care a fost ironizată de elev