Actualitate Agricultura acum

Ajutoare pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina. Termen scurt pentru depunerea cererilor

Acordarea de ajutoare de urgență fermierilor români afectați de importurile din Ucraina intră într-o etapă accelerată. Hotărârea de Guvern privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 aprilie 2023. Fermierii pot depune dosare la APIA până pe 11 mai 2023, adică în termen de 15 zile lucrătoare de la publicare. Hotărârea, cât și modelele de cerere pe care le pot folosi fermierii, se găsesc aici:

Nota redacției: aceste ajutoare se acordă doar pentru producătorii de grâu care aveau producția în spații de depozitare pentru produse agricole la 1 februarie 2023, persoane fizice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane juridice.

Fermierii din mai multe state europene care se învecinează cu Ucraina au fost afectați de importurile de produse alimentare, în special cereale, din această țară. În primă fază, Uniunea Europeană a alocat un pachet de ajutorare de 56 milioane de euro, la sfârșitul lunii martie, bani care trebuie să ajungă la fermierii care au suferit pierderi. Dar nu a fost suficient. Polonia, Ungaria și Slovacia au oprit unilateral importurile de produse alimentare din Ucraina, iar la Sofia guvernul bulgar a anunțat că ia în considerare să procedeze la fel.

Doar că Uniunea Europeană se opune categoric stopării importurilor din Ucraina. Pentru a fi eficientă, măsura stopării importurilor ar trebui decisă de toate cele 27 de state membre UE, pentru că produsele din Ucraina pot fi tranzacționate liber în interiorul Uniunii Europene, fără taxe vamale. Dar acest lucru nu se va întâmpla, majoritatea statelor înțeleg că trebuie să facă un efort pentru a ajuta Ucraina care se află în mijlocul unui război. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, conform Deutsche Welle:

UE şi statele membre au făcut tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina. Dar nu este obiectivul nostru să împovărăm suplimentar populaţia din UE. De aceea nu este vorba despre sancţiuni. Noi trebuie să găsim soluţii care se bazează pe normele europene şi care ţin cont atât de interesele Ucrainei, cât şi de cele ale UE.

În acest context premierul Nicolae Ciucă a venit cu noutăți pe 20 aprilie, înaintea ședinței Guvernului. E vorba de un nou pachet de ajutorare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați, măsură care vine din partea Uniunii Europene:

Știți foarte bine că au avut loc o serie întreagă de demersuri atât în ceea ce privește dialogul nostru cu Comisia Europeană, cât și cu partea ucraineană. Domnul ministru Daea a avut un dialog permanent cu partea ucraineană, de asemenea cu Comisia. Fiecare dintre aceste subiecte a fost abordat astfel încât să putem să găsim acele soluții prin care fermierii români să nu fie afectați şi să continuăm măsurile noastre de sprijinire a Ucrainei, care are nevoie tot mai mult de ajutorul venit din partea fiecărui stat în parte, din partea vecinilor, din partea comunității internaționale pentru a face față agresiunii Federaţiei Ruse. În acest sens, doresc să fac precizarea că ieri am primit răspuns la scrisoarea, pe care am transmis-o doamnei președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și îi mulțumesc pentru răspunsul pe care ni l-a trimis. Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acțiune coordonat, unitar și solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din țările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina.

De asemenea Nicolae Ciucă a spus că la nivelul Comisiei Europene se iau în considerare măsuri de salvgardare pentru patru produse agricole: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. La nivel european, dar și în România, se vor intensifica eforturile pentru a facilita tranzitul de produse agricole din Ucraina. La întâlnirea miniștrilor agriculturii din statele UE, pe 25 aprilie, este preconizat că se vor lua mai multe măsuri pentru a sprijini fermierii, pe baza dialogului și cu respectarea intereselor Ucrainei. O altă măsură anunțată de premierul liberal Nicolae Ciucă este prima de procesare de 10% pentru produsele agricole din România, care se află în acest moment în Parlament:

Am vorbit de foarte multe ori despre potențialul agricol al nostru și de nevoia de a-i asigura și capital de lucru și capital de investiții pentru dezvoltare, astfel încât produsele agricole din România să fie procesate și să dobândim și noi, să beneficiem de o valoare adăugată cât mai mare.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian