Actualitate

(UPDATE) ALERTĂ DE POSIBILĂ POLUARE LA ALBEȘTI. O apă care se varsă în Călmățui e albă ca laptele (VIDEO)

UPDATE: Și Garda de Mediu vine cu precizări referitoare la posibila poluare de la Albești:

”O echipă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău cât și reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău, UAT Smeeni și Inspectoratul de Poliție Județean au verificat o sesizare cu privire la apariția pe cursul de apă Călmățui, cât și Negreasca și al canalului ANIF a unei pelicule albe în zilele de 12-13 aprilie 2021. Au fost prelevate probe de către reprezentanții ABA Buzău-Ialomița în vederea stabilirii valorilor indicatorilor de calitate ai apei, cât și ce substanțe ar putea conține acea peliculă. Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediul – Comisariatul Județean Buzău au verificat și agentul economic care evacuează în canalul ANIF apele epurate cât și apele pluviale de pe platformă. S-a constatat faptul că începând de sâmbătă, 10 aprilie se efectuau lucrări de decolmatare a cursului de apă Negreasca, cât și a canalului ANIF de către reprezentanții societății comerciale și de reprezentanții ABA Buzău-Ialomița. Se vor continua verificările în vederea identificării sursei care a condus la aspectul albicios al apei pe cele două cursuri de apă, Călmățui și Negreasca. După primirea rezultatelor probelor de apă prelevate, se va stabili cu certitudine cauza și se vor impune măsuri conform legislației de mediu în vigoare.
In timpul controlului pe cursurile de apă menționate anterior nu au fost identificate cadavre de specii de pești sau alte viețuitoare.”

ȘTIRE INIȚIALĂ: E alertă de posibilă poluare după ce localnicii din satul buzoian Albești au observat că apa din care își adăpau animalele ori o foloseau la diverse  treburi gospodărești a devenit peste noapte albă ca laptele. Este vorba despre un curs de apă pe care oamenii îl numesc Negreasca și care se varsă în râul Călmățui. Localnicii se tem că este vorba despre o poluare care le poate pune în pericol animalele care sunt adăpate aici, și de aceea au alertat autoritățile.  Specialiștii au prelevat probe însă rezultatele sunt așteptate abia la începutul săptămânii viitoare.

Firul de apă devenită peste noapte albă ca laptele are o lungime de câțiva kilometri și se varsă în râul Călmățui, în dreptul satului Albești. Până acum, apa era curată ca lacrima, de aici erau adăpate animalele, însă acum oamenilor le e teamă să se mai spele și pe mâini cu această apă. Localnicii spun că nu au văzut niciodată așa ceva și se tem ca apa să nu fi fost poluată în urma unei deversări a unei substanțe toxice. Redăm mai jos o filmare ce aparține Smeeni Web Tv, care reflectă întocmai situația de pe Negreasca:

                   

Alertat de localnici, primarul comunei Smeeni, Andrei Ion, spune că a început propriile verificări, dar  în același timp a alertat și autoritățile de mediu și Poliția:

”La vărsarea pârâului Negreasca în râul Călmăţui este apa albă. Au fost cei de la Apele Române. Au luat probe. În aproximativ 5 zile vom avea rezultatul testelor respective să vedem dacă este ceva toxic sau nu. Am mers pe amonte, pe râu, până când am pierdut culoarea asta albă şi a devenit negru, aşa iar asta miroase foarte, foarte urât. Ciudat este că duminică dimineaţă apa era albă, seara nu mai era. Luni dimineaţă iar a devenit albă. E clar că cineva deversează. Cine? Nu e treaba noastră să aflăm”, spune primarul.

Cursul de apă care trece prin zona industrială a municipiului Buzău și se varsă în râul Călmățui se află în administrarea Apelor Române. De altfel, specialiști ai acestei instituții, dar si de la la Garda de Mediu, polițiști și angajați ISU au mers în zonă pentru a vedea ce se întâmplă cu apa care se varsă în Călmățui. Au fost prelevate probe, însă rezultatele sunt așteptate abia luni, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Apele Române Buzău Ialomița, Mariana Lăcătușu:

Specialiștii de la Apele iau în calcul mai multe variante care să fi generat situația de pe râul Călmățui, însă până la rezultatele analizelor, săptămâna viitoare, nu pot fi trase concluzii. Verificări sunt efectuate si de Garda de Mediu,  inclusiv la o firmă de reciclare din zona cursului de apă, pentru a vedea dacă aceasta  are vreo  responsabilitate în cazul de la Albești.