Actualitate

URȘII POT ATACA ÎN VOIE LA BISOCA! Ministerul Mediului nu are, deocamdată, soluții

Vești proaste pentru localnicii din Bisoca unde nu există săptămână fără atacuri ale urșilor. Deși strigătul de ajutor al oamenilor care trăiesc sub asediul fiarelor sălbatice de mai bine de o lună de zile a ajuns până la Ministerul Mediului, acesta din urmă nu are pentru ei nicio soluție. Reprezentanții din cadrul departamentului Biodiversitate, unde a ajuns dosarul trimis de către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău prin care se cerea aprobarea pentru împușcarea celor două animale care atacă frecvent la Bisoca, au dat un răspuns negativ solicitării buzoienilor. Aceștia motivează refuzul prin faptul că numărul exemplarelor pentru care s-a dat inițiat aprobare, printr-un ordin al ministrului Mediului, pentru extragere a fost epuizat.

”Am luat legătura cu un reprezentant din cadrul Ministerului Mediului și mi s-a spus că s-a epuizat numărul de exemplare alocate conform ordinului care a fost în vigoare și urmează să se emită un nou ordin prin care să se aprobe extragerea urșilor care provoacă daune. Pentru moment, suntem în așteptare”, a anunțat pentru șansanews.ro Dragoș Ștefănescu, director AJVPS.

În tot acest timp, la Bisoca domnește teroare. Zilnic oamenii se întâlnesc cu urșii pe care îi pot surprinde în apropierea gospodăriilor chiar și ziua. Fiarele sălbatice atacă în voie și pleacă din gospodăriile oamenilor cu orice animal îl găsesc, de la păsări până la oi, capre și porci.

”Noi în documente avem cinci procese verbale. Atacuri sunt mult mai multe pentru că nu în toate cazurile s-au întocmit procese verbale de constatare a pagubelor. Unii nu au animalele înregistrate. Și după ce am depus dosarul s-a mai produs o paguba la Lopătăreasa. Am constat-o. Am vorbit cu proprietarul care ne-a trimis chiar și fotografii cu animalul,. E un urs de talie mare”, a spus Ștefănescu.

Între timp, oamenii se apără cum pot însă cei mai mulți au ajuns nici să nu mai iasă din case după lăsarea întunericului. Cât despre ajutorul venit din partea gestionarului fondului de vânătoare, Dragoș Ștefănescu a explicat că poate pune porumb, dar această hrană de abatere este aruncată degeaba,

”Dacă era vorba să mănânce hrana de abatere pe care noi am pus-o, porumbul, era mai simplu. Se ducea și mânca hambarul omului nu animalul”, spune Ștefănescu.


”În urma acţiunilor de monitorizare și estimare a  efectivelor de animale săbatice din speciile strict protejate derulate în anul 2020 a rezultat că pe teritoriul județului Buzău numărul estimat de exemplare de urs este de 968, iar  numărul maxim de intervenție propus pentru sezonul de vănătoare 2020-2021 este 56 de exemplare.

În anul 2019, AJVPS Buzău, gestionarul Fondului Cinegetic 40 Vintilă-Vodă (care cuprinde teritoriul comunei Bisoca), a obținut avizul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor pentru capturarea unui număr de doi urși, însă, în urma acțiunilor de monitorizare,  aceștia nu au putut fi identificați și capturați în perioada de valabilitate a autorizației emisă de A.P.M. Buzău.

În cursul anului 2020, au fost înregistrate la APM Buzău 4 convocări transmise de Primăria Comunei Bisoca pentru pagubele produse de urși”, informează Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Buzău.