Actualitate

Amendă record pentru Compania de Apă. Garda de Mediu a dat sancțiunea, pentru nereguli la stațiile de epurare de la Merei și Pogoanele

Sancțiuni usturătoare pentru Compania de Apă Buzău. Operatorul de apă a fost amendat de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nereguli legate de două stații de epurare administrate în județ. Pe parcursul săptămânii trecute, comisarii de mediu au mers în control pentru a verifica modul în care funcționează stațiile de epurare din mai multe localități ale județului Buzău, dacă sunt sau nu respectate legile în vigoare. Echipele de control au ajuns la Merei și la Pogoanele.

“Pentru apele uzate menajere și tehnologice, colectate de pe raza UAT Merei și UAT Pogoanele, în stațiile de epurare, administrate de SC Compania de Apă SA Buzău, s-a constatat că stația de epurare existentă pe raza UAT Merei, nu este conformă cu prevederile legislației de mediu în vigoare și nici cu condițiile de funcționare stabilite prin autorizația de mediu și autorizația de gospodărire a apelor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Garda de Mediu Buzău.

Nereguli au fost descoperite și la Pogoanele, așa că la finalul controlului, Garda  de Mediu a amendat Compania de Apă cu suma totală de 100.000 lei.

“Pentru nerespectarea prevederilor din autorizaţia de mediu, ceea ce s-a întâmplat la staţia de epurare Merei, care aparține de Compania de Apă Buzău, acolo a fost aplicată o amendă de 70.000 de lei, iar la Pogoanele o amendă de 30.000 de lei tot pe Legea privind regimul deşeurilor. Într-adevăr, nu există o epurare corectă sau în conformitate cu prevederile legale la staţia de epurare Merei. Conducerea Companiei de Apă ştie acest lucru. Se iau măsuri pentru că trebuie o investiţie nouă. Practic, apele fecaloid menajere colectate de la populaţie şi de la agenţii economici nu sunt epurate corespunzător şi ajung într-un curs de apă. Dincolo, nu avem o evidenţă clară a substanţelor chimice periculoase şi pentru că nu s-a putut realiza o iventariere corectă, să verificăm modul în care se face clorinarea şi tratarea apelor uzate, atunci a fost aplicată această sancţiune de 30.000 de lei”, a declarat pentru șansanews.ro comisarul șef al Gărzii de Mediu, Carmen Ichim.

Conducerea Companiei de Apă recunoaște problemele existente la Merei. Directorul Simona Săvulescu spune că situația persistă încă din momentul în care operatorul de apă a ajuns la Merei. Însă, va mai dura ceva vreme până când la Merei va funcționa o stație de epurare în adevăratul sens al cuvântului. Lucrările ce fac parte dintr-un amplu proiect derulat cu fonduri europene sunt în plină dersfășurare. Proiectul are termen de finalizare 31 decembrie 2023.

“La Merei, este adevărat că staţia de tratare a apelor uzate care, de fapt, este doar cu numele o staţie de tratare a apelor uzate. A fost preluată ca atare şi nu s-au mai făcut investiţii pentru că sunt prevăzute aceste investiţii prin POIM. Zona respectivă face parte dintr-un contract de lucrări care este prevăzut în POIM. Valoarea acestui contract este de 33, 4 mil. euro şi prevede reţele de canalizare  în localităţile Merei, Ogrăzile, Sărata Monteoru, Gura Sărăţii, Dealul Viei, Izvorul Dulce, Lipia, Pietroasele, Clondiru de Sus, Pietroasa Mică, Dara, Şarânga. Deci, practic se realizează reţele de canalizare în aceste localităţi şi un colector care va traversa toate aceste localităţi şi va aduce apele uzate în municipiul Buzău”, a arătat directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu.  

Cât privește sancțiunea aplicată pentru neregulile de la Pogoanele, aici nu au fost găsite probleme la stația de epurare, ci au fost înregistrate întârzieri în depunerea unor rapoarte la Agenția de Protecție a Mediului.

“Până la 31 martie trebuia depus la APM raportul anual privind deșeurile, pentru anul 2019. Sancțiunea la acest aspect se referă, nu la vreo disfuncționalitate a stației de epurare.”

Compania de Apă Buzău nu a mai fost amendată cu sume atât de mari, în ultimii ani. În 2016, Garda de Mediu a amendat operatorul de apă cu 30 000 lei pentru deversarea necorespunzătoare a reziduurilor.