Actualitate

AMPLE CONTROALE PENTRU DEPISTAREA PERSOANELOR CARE ARUNCĂ DEȘEURI LA ÎNTÂMPLARE. Amenzile sunt usturătoare

Vă pregătiți de curățenia de primăvară? Aveți mare grijă unde depozitați deșeurile strânse din apartamente sau din curte. Riscați să vă alegeți cu amenzi usturătoare.

Autoritățile organizează, de luna aceasta, ample controale în fiecare localitate, cu scopul de a depista persoanele care aruncă gunoaiele la întâmplare, pe domeniul public. La Buzău, comisarii Gărzii de Mediu, polițiștii și jandarmii, iau la pas fiecare oraș și comună, inclusiv municipiul Buzău. Echipele de control verifică fiecare zonă pentru a depista depozitele necontrolate de deșeuri. Buzoienii care vor fi prinși că nu țin cont de lege și aruncă deșeurile la întâmplare, vor fi aspru sancționați. În cazul persoanelor fizice, amenzile pentru abandonarea deseurilor in alte locuri decat cele special amenajate sunt de la 3.000 la 6.000 lei, iar pentru persoanele juridice de la 20.000 la 40.000 lei.

Mai mult, sancțiunile pot merge până la confiscarea vehiculelor care transportă deșeuri ce ulterior sunt depozitate ilegal.

“În materia confiscării mijloacelor de transport, în conformitate cu prevederille HG 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, art. 25, alin.2, lit a si alin. 3, se va aplica sancțiune operatorului de transport deșeuri de la 15.000 la 30.000 lei, precum și sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei, conform prevederilor acestui act normativ.”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Buzău.

Întreaga acțiune este coordonată de Instituția Prefectului Buzău.

„Deșeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu ci și o pierdere economică. Scopul este să intrăm pe făgașul cel bun: mai multă reciclare, mai puține depozite de deșeuri. Acest lucru înseamnă că este nevoie să începem să prevenim, mai apoi să pregătim pentru reutilizare și reciclare.”, subliniază prefectul de Buzău, Silviu Iordache.