Actualitate

Anchete după anchete după agresiunea din Spitalul Județean. Ce spune Colegiul Medicilor despre incident

Ancheta internă demarată la Spitalul Județean după o bătaie iscată între doi medici, dar și cercetarea dispusă de Colegiul Medicilor ca urmare a plângerii ce a fost depusă împotriva unuia dintre doctori, sunt în plină desfășurare. Membrii comisiilor trebuie să stabilească ce s-a întâmplat în Secția Chirurgie Plastică, dacă a fost vorba despre o agresiune și ce măsuri trebuie luate pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații.

Între timp, altercația dintre cei doi medici din cel mai mare spital din județul Buzău a ajuns să facă înconjurul țării. O situație care nu face altceva decât să aducă o pată neagră pe imaginea Spitalului Județean Buzău, a subliniat, la Focus Tv, președintele Colegiului Medicilor Buzău, dr. Dragoș Porumb. Președintele Colegiului Medicilor spune că ceea ce s-a întâmplat între cei doi medici, în interiorul spitalului, reprezintă mai degrabă o problemă etică ce nu ar trebui să se repete niciodată.

“E mult spus că s-au bătut, dar e o agresiune fizică acolo și trebuie să o notăm ca atare. Problema e de natură etică, în principal, acolo aș încerca să rezolvăm problema, nu e normal să rezolvam anumite probleme prin violență. Desfășurăm o anchetă din punct de vedere al comisiei de etică și din punct de vedere disciplinar la Colegiul Medicilor, mai ales că s-a depus plângere din partea dr. Tache la Colegiul Medicilor. Dânsul reclamă că dr. Mahovici și-a depășit cumva atribuțiile profesionale, în sensul că încearcă să trateze anumiți pacienți care nu sunt de tratat la Spitalul Județean și că domnul doctor este depășit profesional de anumite cazuri, motiv pentru care a avut loc altercația. Pe partea aceasta nu este nicio reclamație din partea pacienților dr. Mahovici de malpraxis, că i-ar fi tratat greșit, nu avem reclamații de la pacienți. „

Dr. Porumb spune că este inadmisibil ca astfel de altercații să apară în spital, mai ales între doi colegi de secție, un episod care face rău întregului colectiv și care afectează toate încercările reprezentanților unității de a aduce medici la Buzău.

“Pe de altă parte, dr. Tache nu este șef de secție ca să ia măsuri direct împotriva unui coleg cu care, în principiu, este egal. Acolo sunt probleme, acolo trebuie să reglăm situația pentru a nu mai avea astfel de cazuri care aduc prejudicii de imagine spitalului. Aici e problema principală a altercației, trebuie să lucrăm să nu se mai întâmple. Trebuie să lucrăm să rezolvăm problema de fond, problemă care a dus la escaladarea conflictului, asta încercăm să facem prin comisii, domnul manager, dna director medical.”

Altercația dintre dr. Mihai Tache, un medic aflat la vârsta pensionării, și dr. Alexandru Mahovici, s-ar fi consumat în Secția Chirurgie Plastică, sub privirile asistentelor și chiar ale pacienților. O buzoiancă internată în spital, care a asistat la bătaia dintre cei doi medici, a povestit, sub rezerva anonimatului, pentru șansanews.ro, cum au decurs lucrurile.

“Eu eram în salon, dânșii erau pe coridor, dr. Tache l-a insultat pe celălalt doctor, i-a spus că de ce se bagă unde nu știe și internează dacă nu știe. Apoi i-a spus să se ducă la Moldova, de unde a venit domnul, dacă nu e în stare și nu e capabil, îi vorbea răstit. I-a dat o palmă după ceafă, dar celălalt domn nu a reacționat. Să te adresezi așa altui doctor, fiind colegi, mi se pare urât, chiar dacă a greșit, poate dânsul a greșit, dar nu trebuie jignit. Eu chiar m-am mirat, am zis că vorbea cu un infirmier. Poate domnul a greșit, dar nu trebuia agresat, poate are mai puțină experiență, dar am înțeles că așa se comportă domnul doctor Tache. Eu cred că așa se comportă dânsul mai tot timpul pentru că mie așa mi-au zis unele asistente: “trebuie lăsat ca pe el.” Dar, în ceea ce face dumnealui, este profesionist.”

Contactat de reporterii sansanews.ro, dr. Mihai Tache nu a dorit să ofere un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Detalii despre incidentul în care au fost implicați doi medici din Spitalul Județean Buzău, AICI.