Actualitate

Apel către donatori! Este nevoie de sânge pentru răniții în exploziile de la Crevedia

Este mare de nevoie de sânge după exploziile din Crevedia astfel că duminică, de dimineață, angajații din centrele de transfuzii din țară au fost chemați la serviciu pentru a primi donatorii. Printre unitățile care vor avea program normal de lucru astăzi este și unitatea de la Buzău unde donatorii deja au început să ajungă.

”Apelul este pentru toți donatorii disponibili. Trebuie să avem stocuri pentru intervențiile de zilele următoare. Toate grupele. Este mare nevoie și de trombocite. Dacă dacă răspund apelului nostru și donatorii fidelizați, facem și trombocite”, a spus Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău a fost deschis la 6.30 și va putea primi donatori până la 13.30.

Buzoienii sunt rugați să vină cât mai de dimineață pentru a dona sânge, mai ales că este o zi cu temperaturi caniculare.

“Vom putea face față în zilele următoare. Problema e că trombocitele pot fi utilizate cinci zile. De aceea avem nevoie de donatori. Nu putem face stocuri mai mari de trombocite mai mult de cinci zile. Deocamdată avem. La numărul de răniți de acum putem asigura necesarul de trombocite, dar în cazul unei tragedii mari nu am putea face față. Le transmit oamenilor să înțeleagă să doneze sânge, să avem stocuri mari în caz de nevoie. “, a declarat Doina Goșa, director CTS BUCUREȘTI.  

Oamenii care vor să vină să doneze trebuie să aibă peste 18 ani, peste 50 de kg, să fie sănătoși și să mănânce dimineața.

Amintim că, două explozii s-au produs,  sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.

În urma exploziilor, potrivit ministerulului Sănătății, în spitalele din București au fost internate 46 de victime ale exploziilor: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați. De asemenea, după prima explozie, o persoană a decedat.