Actualitate

Suspiciuni de relocări ilegale după valul de atacuri date de urși în mijlocul satelor

Sursa foto Fb/ Liliana Leonte

Anul acesta, încă de la începutul primăverii, urșii au fost tot mai prezenți în zonele populate, departe de arealul lor obișnuit. Sălbăticiunile au intrat în gospodăriile oamenilor, nu doar la marginea satelor, ci în mijlocul localităților. Nu doar în localități de munte, ci chiar la câțiva kilometri de municipiul Buzău. Au atacat chiar la mijlocul zilei, la câțiva metri de case, fără să se teamă de vocile oamenilor sau zgomotele făcute de aceștia. Atacurile repetate și apropierea tot mai mult de zonele locuite au generat un val de suspiciuni atât în rândul localnicilor, cât și al primarilor. Sunt tot mai multe voci care aduc în prim plan ipoteza unor eventuale relocări ilegale de urși.

Primarul din Beceni, Adrian Burlacu, de exemplu, spune că în comuna sa nu e noapte în care urșii să nu omoare animalele gospodarilor. Ba chiar sunt mai multe atacuri în același timp. În plus, urșii nu sunt deranjați de prezența oamenilor, nu se tem, lucru care îl determină pe primarul comunei Beceni să se gândească la faptul că animalele ar fi fost aduse dintr-o altă zonă.

“E ceva de groază. Sunt atacuri în fiecare noapte și e cert că nu este același urs. Sunt atacuri aproape concomitent în zone diferite și clar că n-are cum să se deplaseze. Eu tind să cred că s-a mers pe relocare în zonele noastre. Păi, să se înmulțească și deja să atace? E greu de crezut. Sunt aduși. În anii din urmă nu era așa, sporadic câte un atac, două, stricau mai mult livezi, dar acum a devenit foarte agresiv și se văd că ar fi aduși în sensul că sunt obișnuiți cu strada, cu lumina, zici că sunt crescuți în curtea omului, n-are nicio frică. Ursul authentic, din zonă, trăit la noi, sau pe zona de Bisoca, de munte, are un perimetru al lui, doar să te întâlnești cu el fără să-ți dai seama pe o cărare, dar nu în mijlocul satului. Cel de acum a fost învățat cu zone gen Sinaia, Brașov, n-are nicio frică de oameni.  Vânătorul de pe partea noastră îi știe și nu-l recunoaște, adică el știa că e o ursoaică cu pui, dar acum a văzut că e altul, e clar că n-avea de unde să apară, sigur e relocat”, a declarat primarul liberal din Beceni, Adrian Burlacu.

O altă comună, aceeași ipoteză. La Blăjani, localnicii pun înmulțirea urșilor care ajung în gospodăriile lor pe seama unor relocări ilegale.

“În anii din urmă, urși au mai fost văzuți, dar nu au fost agresivi, erau văzuți undeva unde mâncau fructe, prune în general, dar nu erau așa de agresivi. Anul acesta au început să fie agresivi, nu știu ce se întâmplă, tot se discută de relocare. Mulți cetățeni dau vina pe noi, că primarul știe. Nu știe nimeni, niciun primar, nu întreabă pe nimeni din administrația locală când se pune problema de relocare de urși. Bănuim și noi că o fi un exemplar mai periculos care a apărut în zonă aici, sunt atacuri pe Beceni, Cernătești, pe Blăjani”,spune primarul din Blăjani, Gheorghe Ispas.

Și la Chiojdu aceeași situație. “Oamenii vorbesc că au văzut mașini din care au fost lăsați urși”, spune primarul comunei, liberalul Gheorghe Neamțu.

Suspiciunile primarilor au ajuns și în atenția prefectului județului Buzău, Daniel Țiclea. Într-o intervenție în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, șeful de la Casa Albă a recunoscut că deși nu credea inițial într-o astfel de posibilitate, problemele tot mai dese provocate de urși și prezența lor în mijlocul satelor, sau chiar lângă municipiul Buzău, îl fac să se gândească serios la ipoteza prezentată de primari.

“Eu am luat cunoștință de această ipoteză la o televiziune locală în urmă cu 3-4 luni. Recunosc că n-am crezut în ea, dar parcă prea mulți oameni indică această ipoteză ca să o mai pot ignora. Eu am spus tot timpul că nu instig la nerespectarea legii, tot timpul am încercat să rămânem în interiorul legii. Astăzi am avut iarăși o întâlnire cu specialiști și mi-au spus așa: recoltarea unui exemplar matur din creierul munților ar crea spațiul de viețuire dacă nu pentru 8, cel puțin pentru 5-6 exemplare tinere. Eu nu cred în această soluție cu relocarea, știu că este prevăzută în lege, dar nu cred, cred că este asemănătoare cu plimbarea necazului în problema câinilor comunitari.”


Potrivit Gărzii Forestiere Focșani, în 2023 a fost o singură solicitare de relocare în Buzău a unui urs din Prahova, solicitare respinsă însă.

Ultimul recensământ realizat de Agenția pentru Protecția Mediului arată că în pădurile Buzăului ar trăi 1.257 de urși, față de 1.133 exemplare în anul 2022.