Actualitate

ATENȚIE UNDE DEPOZITAȚI DEȘEURILE DIN CONSTRUCȚII! Amenzile pot urca până la o mie de lei

Sute de tone de deșeuri din construcții și deșeuri voluminoase au fost depozitate ilegal doar într-o lună, în municipiul Buzău. Concret reprezentanții companiei de salubrizare din oraș au contabilizat un total de peste 500 de tone de deșeuri găsite doar în ultimele 30 de zile pe domeniul public. Situația este una alarmantă motiv pentru care operatorul de salubrizare a demarat o campanie de informate și responsabilizare a cetățenilor cu privire la modul de depozitare și colectare a acestor deșeuri.

”Ca urmare a cantităților semnificative de deșeuri din construcții și amenajări dar și a celor voluminoase identificate ca fiind aruncate în locuri neamenajate special, respectiv la marginea orașului, lângă platformele de gunoi sau la colț de stradă, devine necesară informarea cetățenilor municipiului Buzău despre modul în care ar trebui să acționeze atunci când generează astfel de deșeuri, astfel încât să nu polueze mediul în care trăim. În acest sens, RER SUD va desfașura acțiuni de informare atât door to door, prin interacțiune directă cu cetățenii cât și prin intermediul materialelor de promovare gen flyere și afișe”, a anunțat Denisa Hâncu, specialist relații publice.

Concret, orice persoană care are astfel de deșeuri are obligația de a contacta telefonic sau în scris operatorul de salubrizare pentru ridicarea gunoiului.

Reprezentanții companiei atrag atenția că aceste deșeuri nu sunt biodegradabile, iar depozitarea lor necontrolată conduce la crearea unor depozite ilegale de gunoi.

”Aceste tipuri de deșeuri necesită un regim special de gestionare, întrucât sunt deșeuri care nu se biodegradează deloc sau extrem de greu. Așadar, toate tipurile de deșeuri generate de buzoieni sunt colectate, transportate și depozitate separat, astfel ne asigurăm că regimul deșeurilor și sistemul de salubritate prevăzut de legislația naționalăîn vigoare să fie respectat în cel mai înalt grad”, spune Denisa Hâncu.

Buzoienii trebuie să știe că atunci când depozitează ilegal pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 1000 de lei. În cazul în care apelează la firma de salubrizare pentru transportul acestor deșeuri vor achita o taxă de 5 lei pentru fiecare sac de gunoi. În cazul în care este vorba despre o cantitate mai mare atunci tariful se aplică la tona de gunoi.