Actualitate

Au început controalele în localitățile care se confruntă cu valuri de incendii de vegetație uscată. “Este inacceptabil ca atât de multe forțe să fie blocate pentru lichidarea incendiilor. Nu putem tolera situația.” (FOTO)

Echipe mixte alcătuite din reprezentanți ai Prefecturii, APIA, comisari de mediu și forțe de ordine, au luat la pas 4 comune ale județului Buzău. Au descins în localități în care, în ultimele zile, hectare întregi de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări, după ce persoane neidentificate încă au dat foc resturilor pentru a curăța terenurile.

Deși acest lucru este interzis, oamenii continuă să incendieze terenurile, mânați de vremea bună. Nu se gândesc însă la riscuri. Flăcările scapă de sub control ceea ce face ca echipaje de pompieri dar și voluntari din comune să fie mobilizați ore în șir pentru a lichida flăcările înainte de a provoca pagube materiale însemnate, în timp ce autorii scapă neidentificați, de cele mai multe ori. În acest context, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a dispus formarea unor comisii speciale care să analizeze fiecare caz în parte astfel încât să fie identificații responsabilii și trași la răspundere. Totodată, va fi monitorizat modul în care este respectat protocolul dintre APIA, Garda Națională de Mediu și IGSU, în astfel de cazuri. Este vorba despre protocolul ce prevede acțiuni de supraveghere a modului în care fermierii respectă condițiile agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Prima oprire a comisiilor a fost vineri, 4 februarie, la Puiești, Beceni, Țintești și Merei.

“Instituția Prefectului Buzău va face o prioritate din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care  incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local.   În consecință, astăzi, 4 comisii mixte formate din reprezentanți ai ISU, Garda de Mediu, APIA, autorități locale, cărora, prin ordin al prefectului județului,  li s-au alăturat specialiști din Instituția Prefectului-Județul Buzău, avînd în sprijin polițiști și jandarmi, au mers în teren și au verificat situația mai multor terenuri care au fost incendiate, recent,  pe raza UAT-urilor Puiești, Beceni, Țintești și Merei. Echipele au identificat locurile incendiate de persoane neidentificate până acum, urmând ca reprezentanții APIA să efectueze măsurători pentru determinarea exactă a suprafeței pe care s-au manifestat incendiile necontrolate.”, transmite Instituția Prefectului Buzău.      

Nu vom mai tolera această situație, subliniază prefectul Daniel Țiclea.

„Vom acorda o atenție sporită acestui fenomen, al incendiilor necontrolate de vegetație uscată și modului în care instituțiile statului gestionează aceste situații. Este inacceptabil ca atât de multe forțe să fie blocate doar pentru lichidarea unor incendii de vegetație uscată, care scapă de sub control, din cauza unor oameni care nu respectă legea și care nu sunt trași la răspundere pentru faptele lor. Nu putem tolera o asemenea situație, care ar putea fi evitată dacă instituțiile statului, cu rol în gestionarea acestor evenimente, ar valorifica instrumentele legale pe care le au la îndemână”.                                    

 Conform legii, arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale se face numai după obținerea acceptului de la autoritățile competente și obținerea de către cetățeni a permisului de lucru cu focul, a cărui emitere se face prin grija primarului.