Actualitate

AUTORITĂȚILE AU DECIS! Ce măsuri vor fi luate după îmbulzeala de la talcioc

Talciocul poate fi deschis în continuare, la finele fiecărei săptămâni, în ciuda neregulilor înregistrate duminică aici, însă după reguli clare, menite să evite riscul răspândirii coronavirusului. Fluxurile intrare-ieșire trebuie mult mai bine delimitate iar substanțele dezinfectante să fie amplasate în mult mai multe locuri, astfel încât să fie la îndemâna tuturor clienților și comercianților. Acestea sunt concluziile unei întâlniri organizate la Prefectură, la care au luat parte autoritățile buzoiene dar și reprezentanți ai DSP și ITM. Cu toții au ajuns la concluzia că talciocul trebuie organizat în fiecare weekend, dar cu respectarea unor reguli clare.

“Trebuie să marcăm mult mai clar și mai vizibil fluxurile de intrare și de ieșire, repere terestre cu linii trase pentru distanțarea oamenilor care stau la rând la casele de marcat, să delimităm un flux de vizitare a talciocului cu niște săgeți pe care le vom trasa pe jos. Va trebui să prelungim gardurile despărțitoare de la intrare, care separă fluxurile către casele de marcat și să le despărțim pentru o distanță mai mare. Noi le avem în acest moment extinse pe vreo 10 m. Trebuie să punem biocide, un covor impregnat cu substanțe dezinfectante la intrare, prosoape de hârtie și multe altele. Au fost propuneri și să-i lăsăm pe buzoieni un timp determinat în târg și apoi să impunem o taxă suplimentară, dar e greu de pus în aplicare. Să vedem cum facem. Trebuie să temperăm numărul vizitatorilor astfel încât să menținem un număr rezonabil în interiorul târgului, adică între 1500-1700 oameni.”, a declarat pentru șansanews.ro, directorul SC Piețe, Târguri și Oboare, Alexandru Bușcu.

Administratorul piețelor din Buzău dar și autoritățile spun că toate aceste reguli dispuse de specialiștii DSP vor fi puse în practică, însă, în același timp, așteaptă ca și buzoienii să înțeleagă importanța respectării normelor sanitare.

Viceprimarul Ionuț Apostu

Pe de altă parte, toate măsurile ce trebuie luate zilele acestea la Piața Volantă Drăgaica sunt specifice pandemiei și vin să înlăture orice risc de îmbolnăvire a celor care intră pe poarta târgului. Dar sunt reguli care ar fi putut fi stabilite și puse în practică încă dinainte de redeschiderea târgului, săptămâna trecută, ținând cont de faptul că se aștepta un număr însemnat de buzoieni în talcioc, însă nu s-a întâmplat așa. Drept dovadă, inspectorii sanitari au aplicat mai multe amenzi, inclusiv organizatorului târgului, respectiv Sc Piețe, Târguri și Oboare, pentru lipsa substanțelor dezinfectante.

“Au fost aplicate sancțiuni pe Legea 55 pentru nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție. Au fost aplicate amenzi pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție pentru că unitățile nu erau dotate cu dezinfectante, cu materiale de curățenie, deci au fost aplicate sancțiuni conform competențelor Direcției de Sănătate Publică. Au fost aplicate 6 sancțiuni în valoare totală de peste 7000 de lei, atât comercianților, cât și organizatorilor.”, a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.