Actualitate SĂNĂTATE

Bătrânii Buzăului, din ce în ce mai bolnavi! Ce statistici îngrijorătoare a anunțat DSP-ul

Mii de buzoieni s-au îmbolnăvit în ultimele două luni de vreme capricioasă. Din păcate, mulți dintre ei au avut nevoie de internare, iar printre cele mai afectate au fost persoanele de peste 60 de ani. Sunt concluziile medicilor epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău potrivit cărora anul 2021 a adus la Buzău mii de pneumonii și viroze respiratorii, iar numărul lor este în creștere față de anul trecut. Situația este una îngrijorătoare dat fiind faptul că vârful răcelilor este așteptat în timpul iernii, iar pentru a nu se ajunge ca, la începutul anului viitor, când specialiștii vorbesc și de un al cincilea val al pandemiei de coronavirus, să fie întâlnite ambele virusuri, atât cel gripal cât și SARS-CoV-2, specialiștii recomandă vaccinarea antigripală.

2110. Acesta este numărul buzoienilor care au fost diagnosticați cu pneumonie în octombrie și noiembrie. Din păcate, numărul lor este mult mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, când DSP raporta la Buzău doar 1657 de pneumonii. Cu alte cuvinte, anul 2021 a adus un plus de peste 450 de persoane bolnave, multe dintre ele având nevoie și de internare.

Medicul Carmen Scântei a explicat pentru șansanews.ro că această creștere se datorează unui număr mai mare de prezentări la spital. De frica infecției cu SARS-CoV-2, oamenii au mers la medic la primele simptome astfel că a putut fi luat în evidență un număr mai mare de persoane cu diferite probleme respiratorii.

Cei mai mulți care au răcit și au ajuns la spital în ultimele două luni au fost bătrânii de peste 60 de ani.

” Probabil că simptomatologia pentru care se prezintă la internare, așa cum au fost și indicațiile metodologice, s-a examinat atât prin prisma infecției COVID, cât și prin prisma infecțiilor respiratorii. Atunci când infecțiile respiratorii s-au manifestat mai accentuat, infirmându-se totuși COVID-ul, ei au rămas internați. Ei au fost foarte bine examinați, inclusiv prin examene radiologice. Astfel s-au depistat și s-au și internat și s-au și declarat”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiolog în cadrul DSP Buzău.

Există și o veste bună. Primele luni ale sezonului rece nu au adus la Buzău nicio gripă, iar răcelile ușoare sunt mai puține.

„Cred că stăm destul de bine până acum. Infecțiile respiratorii de căi aeriene superioare sunt mai mici decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, adică avem 6729 față de 7341”, a anunțat Scântei.

Pentru că sezonul rece este abia la început, iar în plină iarnă se așteaptă și un nou val pandemic, epidemiologii recomandă și vaccinare antigripală astfel încât să se evite, pe cât posibil, ca o persoană să dezvolte ambele boli în același timp, respectiv gripă și COVID. Direcția de Sănătate Publică dispune de dozele de vaccin necesare imunizării gripale gratuite.

„Noi am primit până acum 21.415 doze în 4 tranșe care au fost și repartizate tuturor unităților sanitare cu paturi, centrelor de rezidență pentru adulți și copii și medicilor de familie. Până acum au fost vaccinate 11.812 persoane. Deocamdată deci am repartizat în teren 19029, mai este o mică diferență care trebuie să fie raportată. Raportările se fac săptămânal. Probabil în curând toate dozele repartizate vor fi declarate și consumate” anunță DSP-ul.

În continuare sunt așteptate mii de doze cu serul antigripal, iar categoria țintă o reprezintă bolnavii din grupele de risc, cei vizați atât de simplele răceli cât și de COVID.

”Comanda noastră pentru vaccin antigripal a fost dublă, dar deocamdată, în aceste tranșe pe care le-am numit, am primit doar jumătate din doze. Poate mai primim și poate vom reuși să oferim bolnavilor din grupele de risc mai multe doze gratuite”, a explicat medicul epidemiolog din cadrul DSP Buzău.