Actualitate

Cămașa cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Cum arată cele mai frumoase ii din Buzău

Verdict pozitiv pentru România, chiar de Ziua Națională. Ia românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, fiind astfel recunoscută ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea cămăşii cu altiţă în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO a fost depus în 2021, iar răspunsul a venit un an mai târziu, chiar de Ziua Națională a României.

Anunţul a fost făcut pe 1 Decembrie de preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

„Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, a spus deputatul Ana-Maria Cătăuţă, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Cămașa cu altiță sau ”cămașa carpatică”, așa cum este numită de specialiști, o piesă unică atât prin formă,  fiind o  “cămașa încrețită la gât”, cât și prin modelele cusute pe aceasta, dar și prin felul în care decorul este aranjat pe pânză, este reprezentativă Ținutul Buzăului, al doilea Geoparc UNESCO din România.

În această vară, cele mai frumoase cămăși tradiționale din Buzău au fost expuse, în premieră, la Galeriile de Artă. Cum arată acestei ii puteți vedea aici.  

Ia românească este un simbol universal, sărbătorit peste tot în lume pe 24 iunie, zi declarată de o comunitate online ca Ziua Universală a Iei.