Educația se face și prin mijloace punitive atunci când ea nu a venit la timpul potrivit. Iar, la acest capitol, există încă multe comportamente ale unor buzoieni care pot și trebuie să fie corijate. Pentru că, a trăi într-o comunitate nu înseamnă doar o apartenență și un domiciliu în buletin, ci și o sumă de obligații, dar și o conduită care să arate respect față de semeni.
Din acest punct de vedere, unele comportamente pot fi corectate prin educație, dar, acolo unde aceasta este deficitară, există posibilitatea de corectare prin amenzi. Iată, mai jos, câteva comportamente care pot fi observate la fiecare pas și pentru care există, cel puțin teoretic, posibilitatea de sancționare.
Scuipatul pe stradă
La fiecare zece pași, gestul poate fi observat la unii trecători. Un gest absolut respingător care vine la pachet cu o imagine dezgustătoare , dar și cu riscuri. Pentru că saliva este purtătoare de microbi, iar acești microbi pot fi ușor preluați pe talpa încălțămintei sau pe cale anaerobă de cei care trec pe acolo pe unde un individ a scuipat. În aceeași categorie se încadrează și suflatul nasului pe stradă. Oricât de toleranți am încerca să fim cu astfel de gesturi, trebuie să știm că ele nu trebuie încurajate. Ba, dimpotrivă! Există și sancțiuni care le descurajează. Printr-o hotărâre a CLM Buzău, scuipatul pe stradă poate fi sancționat cu avertisment sau amendă de la 500 la 1000 de lei. Sancțiunile se aplică de către Poliția Locală.
Scuipatul cojilor de semințe pe stradă
La fel de respingător ca și gesturile de mai sus, mâncatul semințelor și aruncarea cojilor pe caldarâm se circumscriu unui comportament care trebuie corectat. Dar, o simplă sancțiune verbală nu are de cele mai multe ori efect. Însă, trebuie știut că, în astfel de cazuri, amenzile polițiștilor locali sunt chiar frecvente. Nu o dată, oamenii legii i-au si filmat pe cei care făceau mizerie în fața blocului lăsând în urma lor adevărate covoare din coji de semințe. În astfel de cazuri, amenzile sunt tot de la 500 la 1000 de lei.
Lăsarea în spații publice a dejecțiilor provenite de la câinii de companie
Iubitorii de animale care își scot patrupedele la plimbare, în parcuri sau în jurul blocurilor, au o serie de obligații prevăzute în legislația locală. Urinatul câinilor pe domeniul public este complet interzis, iar dejecțiile animale trebuie strânse de proprietarul câinelui. În acest scop, orice iubitor de animale care își scoate câinele la plimbare trebuie să aibe pungă, făraj și măturică sau mănuși pentru a strânge mizeria lăsată de câine. Și mai puțin cunoscut este faptul că dejecțiile astfel colectate nu trebuie aruncate oriunde, ci la rampa de gunoi unde proprietarul câinelui își are domiciliul. Nerespectarea acestei obligații atrage amenzi de la 500 la 1000 de lei. Sancțiunile ar trebui să tempereze comportamentele unor deținători de patrupede, mai ales că fecalele animalelor sunt sursă de bacterii și paraziți care pot conduce la îmbolnăvirea oamenilor. Deși riscurile sunt arhicunoscute, ca și sancțiunile, în ultima vreme, proprietarii au primit mai degrabă avertismente, decât amenzi.
Aruncarea chiștoacelor pe stradă
Mucurile de țigară sunt deșeurile aruncate cel mai des în spațiul public, chiar dacă gestul constituie contravenție. Pe lângă faptul că aruncarea unui muc de țigară este un gest respingător, acestea sunt nocive pentru floră și faună. Trebuie adăugat și faptul că chiștoacele nu sunt biodegadabile și rezistă în natură până la 20 de ani.
Adaugă comentarii