Actualitate

Casele bunicilor vor prinde viață! Un arhitect, cu rădăcini la Chiojdu, vrea să le ofere și altora bucuria propriei copilării

sursa foto: Florin Enache
sursa foto: Florin Enache

Din ruine, vor deveni atracții turistice ce vor reda vizitatorilor bucuria unei copilării la țară, la bunici. Este vorba despre o mie de case tradiționale, din zona de deal și de munte a județului Buzău, care vor fi restaurate și introduse într-un circuit turistic. Ideea aparține unei asociații neguvernamentale care, la finalul săptămânii trecute, a lansat un proiect menit să contribuie la dezvoltarea comunităților rurale prin punerea în valoare a caselor tradiționale din zona de munte a județului Buzău.

7 comunități locale, de la Chiojdu la Siriu, și-au dat mâna unindu-se într-un grup de inițiativă. Toate aceste comunități vor forma Plaiul Bâscilor, un ținut în care tradiția și autenticitatea vor fi ridicate la rang de obiectiv. Primul pariu pe care inițiatorii îl fac este să restaureze o mie de case tradiționale, abandonate. Pare un plan ambițios, dar casele există, iar oamenii interesați deja au început să se arate:

”Deja sunt foarte mulți bucureșteni, orășeni, oameni străini, chiar câțiva italieni, care au cumpărat locuri de casă, au simțit potențialul acestor case vechi pe care le-au cumpărat la sume modice. Noi nu vrem să permitem acest lucru, să le cumpere la sume modice. Trebuie să protejăm , avem obligația morală să protejăm locuitorii din comuna mea, vorbesc de Chiojdu. Să nu vândă atât de repede. Să aibă răbdare, să aibă acces la informație. Aceste case sunt valoroase” a declarat pentru Focus Tv, Gheorghe Neamțu, primarul comunei Chiojdu.

Ideea de a restaura o mie de case vechi pentru ca acestea să devină spații de cazare pentru turiștii interesați a fost lansată de asociația Better, condusă de arhitectul Florin Enache, om al locului, care își amintește cum arătau vacanțele în satul bunicilor, în comuna Calvini, și care vrea să le ofere și altora bucuria propriei copilării.

Nu întâmplător proiectul a fost lansat la Casa cu blazoane de la Chiojdu. Veche casă boierească, lăsată în paragină decenii la rând, până la începutul anilor 2000, când a fost preluată de Ordinul Arhitecților din România, Casa cu blazoane este un exemplu de restaurare reușită și unul dintre cele mai vizitate obiective din zonă, după redeschidere.

Iar potențialul turistic al zonei are toate premisele să crească. De altfel, nou creatul Plai al Bâscilor nu duce nici acum lipsă de turiști, doar că vizitele sunt scurte, iar pensiunile insuficiente.

Silvia Demeter, arhitecta care l-a ajutat pe prințul Charles să restaureze casele tradiționale din satele transilvănene, dar și reședința princiară de pe Valea Zălanului, din județul Covasna, este sigură că exemplele pot fi replicate și la Buzău, chiar dacă drumul nu e ușor:

La înființarea Ținutului Bâscilor a fost lansat și un ghid de bune practici în materie de restaurare a obiectivelor tradiționale. Este un ghid adaptat zonei, realizat de arhitecți, un îndrumar care oferă soluții practice pentru arhitectura tradițională:

De partea cealaltă, tabla sau polistirenul sunt de evitat, mai spun specialiștii care își doresc ca oamenii zonei să se întoarcă la ceea ce este autentic. 

Din Plaiul Bâscilor fac parte 7 comune buzoiene: Siriu, Gura Teghii, Chiojdu, Cătina, Calvini, Cislău, Viperești, dar și orașele Nehoiu și Pătârlagele. Cele o mie de case care urmează a fi reabilitate se află în acest areal. Autoritățile locale și grupul de inițiativă și-au propus să acorde sprijin tuturor celor care vor să preia o casă bătrânească și să o restaureze, pentru a o include înr-un circuit turistic.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian