Actualitate

Ce poveste are tânărul care a salvat de la moarte o bătrână. ”După liceu aș vrea…”

Ambițios, talentat și dornic să facă bine, să-și ajute aproapele. El este Cătălin Gabriel Vlad, tânărul de 17 ani care în ultimele ore a fost admirat de o țară întreagă după ce a salvat de la moarte o bătrână în stop cardio-respirator, căzută pe stradă, iar fapta sa a fost felicitată public de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Adolescentul este voluntar SMURD în cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, iar în urmă cu aproape o săptămână, în timp ce se întorcea cu prietenii din Crâng, o doamnă i-a cerut ajutorul pentru că o bătrână căzuse pe trotuar. Când s-a apropiat, și-a dat seama că femeia de 80 ani intrase în stop cardio-respirator. Era prima dată când nu se mai afla în misiune alături de colegii săi, cu experiență. Dar nu s-a pierdut cu firea și a reușit să aplice manevrele de resuscitare și să-i redea femeii semnele vitale până la sosirea Ambulanței.

” Totul s-a întâmplat pe 12 iunie. În stație, în Micro 14. Eu eram cu niște prieteni, fusesem în Crâng, la o plimbare și ne îndreptam spre casă și mai erau acolo și un soț și o soție. La un moment dat, doamna respectivă a văzut când a căzut bătrâna și ne-a cerut ajutorul dacă putem să o ridicăm. Plouase și dânsa a crezut că s-a împiedicat și de aceea a căzut. Când m-am apropiat , mi-am dat seama că nu era așa și că dânsa intrase în stop cardio-respirator”, a povestit, pentru sansanews.ro, Cătălin Gabriel Vlad.

De atunci, băiatul primește felicitări pentru puterea de concentrare pe care a avut-o și rapiditatea cu care a luat deciziile corecte și a salvat bătrâna căzută. De altfel, băiatul spune că acum știe ce vrea să facă în viață, iar această pasiune pe care o are de mic, medicina, să-i devină o meserie.

”După terminarea liceului aș vrea să merg la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” de la Boldești.  Îmi place mult să ajut oamenii. Este o trăire foarte frumoasă. Îmi place ceea ce fac la SMURD foarte, foarte mult. Și sunt mândru că îmi pot ajuta semenii și cu puțin, măcar cu o vorbă bună”, a spus adolescentul.

Cătălin Gabriel Vlad este voluntar la ISU Buzău de aproape un an de zile, timp în care a participat la peste o sută de misiuni. A mers oriunde a fost nevoie de el, iar cel mai tare l-au impresionat accidentele rutiere cu multe victime, acolo unde trebuie să iei decizii contra cronometru pentru a salva vieți.

”Sunt voluntar din iulie 2021. Am ales să fac lucrul acesta din pasiune. De mic mi-a plăcut medicina și am fost pasionat de latura aceasta. Am fost la peste o sută de cazuri alături de colegii mei și chiar îmi place foarte mult. Merg la ISU de câteva ori pe lună pentru suntem mulți voluntari activi și cum ne vine rândul. Am așteptat destul de mult să pot să intru în acest program de voluntariat pentru că pe perioada pandemiei a fost oprit. Mi-aș dori să merg pe latura aceasta către pompieri, dar să continui și cu muzica”, a spus tânărul.

Adolescentul este elev la Liceul de Artă așa că îmbină pasiunea pentru medicină cu dragostea pentru muzică. Îi place să cânte de mic copil, iar acum, după ani de muncă, a reușit să își câștige singur banii de care are nevoie prin prestațiile artistice pe care le are la diferite evenimente.

”Îmi place mult și să cânt. Abordez toate genurile muzicale: și populară, și de petrecere și ușoară. Mi-a plăcut de mic și îmi rugam părinții să mă ducă la un profesor de canto”, a spus Cătălin.

Cătălin Gabriel Vlad este din Buzău și mai are un frate, inginer.