Actualitate SĂNĂTATE

Ce șanse are proiectul pentru un centru medical de permanență în municipiul Buzău. Concluzii după primele consultări

La o lună după ce senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu, a lansat public ideea înființării unui centru de permanență în municipiul Buzău, un centru în care buzoienii cu diverse probleme de sănătate să se poată prezenta pentru a fi văzuți de un medic, proiectul începe să prindă contur. În ultimele săptămâni, senatorul Vlad Mircea Pufu a purtat o serie de discuții pe marginea acestui subiect cu toți factorii implicați: autorități, reprezentanți ai sistemul sanitar buzoian și medici de familie. Iar primele concluzii sunt îmbucurătoare: necesitatea unui astfel de centru este de netăgăduit și toți factorii sunt de acord să se implice pentru concretizarea acestui proiect.

“Am preluat un proiect, aș putea spune o piatră de moară, un proiect foarte greu de pus în practică, nu reușim să mobilizăm medicii de familie care să vrea să participe la aceste centre. Am plecat într-un fel de turneu și am discutat cu toți factorii de răspundere, cu toți cei care ar putea să aibă un cuvânt de spus. Sunt în plin proces de discuții pentru a găsi o soluție. Am vorbit  cu o parte dintre medicii de familie, cu președintele Consiliului Județean,  primarul municipiului a spus chiar aici că sprijină proiectul, am vorbit la Spitalul Județean cu domnul manager Damian, la DSP. Toată lumea e de acord că este nevoie de centre de permanență în Buzău. Până să vorbim de spital municipal, de proiecte mari, faraonice, care nu știm dacă au sau nu finanțare, noi trebuie să o luăm cu începutul. Avem o situație care trebuie rezolvată azi, nu cu planuri pe ani buni”, a declarat, la Focus Tv, senatorul Vlad Mircea Pufu.

Un centru de permanență în municipiul Buzău este mai mult decât necesar, mai  ales în această perioadă grea pentru Spitalul Județean: secții supraaglomerate și medici care, din cauza volumului mare de muncă sau din alte motive, ajung să plece pe capete din cel mai mare spital din județ. O situație care afectează direct buzoienii.

“Avem mare nevoie de un centru medical de permanență la Buzău. La Spitalul Județean, Unitatea de Primire Urgențe este supraaglomerată. Trebuie să decolmatăm tot ce se întâmplă în UPU, să putem avea o mai mare fluență în traficul pacienților. Până la urmă, rezultatul este că reușim să rămânem fără medici pe mai toate specialitățile. Medicii de familie acuză că sunt foarte  multe lacune în lege. A fost poziția mea, cum a fost și a celor cu care am discutat, și a fost rugămintea față de medicii de familie să și empatizăm. Probabil că vom veni cu legea si o vom amenda acolo unde sunt lacune, dar până atunci să facem cumva să decolmatăm, să luăm partea de urgențe ușoare și să le aducem la centre de permanență. Centrele pot fi înființate și sezonier, pe termen scurt sau mediu.”

Drumul este destul de anevoios, dar, pas cu pas, soluția poate fi identificată, a subliniat senatorul Vlad Mircea Pufu. Un prim semnal este faptul că primii medici de familie încep să-și arate disponibilitatea de a profesa într-un viitor centru de permanență.

“Până acum, sunt doi medici care și-au manifestat intenția. DSP a făcut un apel și a avut o întâlnire cu medicii de familie, e greu, mergem puțin câte puțin. Dacă mai câștigăm câte unul, câte doi medici, așa reușim. Am luat-o la pas cu chestiunea aceasta. Am luat legătura cu asociația profesională la București, sunt într-o construcție la ora actuală, sper să ajungem la un rezultat cât de curând, în această toamnă. Am promis că iau urma acestei povești, sunt optimist că o voi rezolva, dar nu vreau să o iau ca pe o promisiune.”

Șansanews.ro a mai scris despre proiectul unui centru medical de permanență în municipiul Buzău AICI și AICI.