Actualitate

Ce se întâmplă cu singura păstrăvărie din Buzău la mai bine de jumătate de an de când a fost închisă de septicemia hemoragică

După 7 luni în care singura păstrăvărie din Buzău a avut activitatea suspendată, din cauza unui virus nemaiîntâlnit care a ucis peștii din bazine, unitatea din Lunca Bâscii și-a redeschis porțile. Au fost realizate teste peste teste, au fost aduși pești santinelă iar, în cele din urmă, analizele efectuate au demonstrat că mediul este din nou propice populării, așa că, de câteva zile, păstrăvăria de la Lunca Bâscii și-a reluat activitatea.

Păstrăvăria Lunca Bâscii, o crescătorie cu tradiție, devenise locul frecventat de persoanele care preferă carnea de pește, clienții fiind atât persoane din Buzău, cât și din județe învecinate. La finele anului 2021, însă, un virus care nu mai fusese întâlnit până atunci în  zonă a ajuns în bazinele cu zeci de mii de păstrăvi. Consecințele au fost dramatice. Odată confirmată prezenţa virusului septicemiei hemoragice virale, toți peștii au fost uciși pentru a evita răspândirea bolii, aproape 100 000. Crescătoria a fost închisă pentru a fi luate toate măsurile de îndepărtare a riscului.  Abia în primăvară au fost finalizate toate etapele, fiind aduși primii pești santinelă.  Aceștia au fost ținuți o perioadă în bazinele păstrăvăriei, apoi fiind efectuate noi teste care să arate dacă păstrăvii sunt sănătoși sau în continuare este risc de îmbolnăvire. După mai bine de jumătate de an în care crescătoria a fost închisă, inspectorii sanitari veterinari au avizat redeschiderea unității. Astfel, Direcția Silvică, administratorul crescătoriei, a început să repopuleze bazinele cu pești.

„ Am repopulat toate bazinele cu o anumită cantitate, în fiecare bazin au fost cantități infime, undeva la vreo 20 kg. Am trecut de perioada de testare și nu am avut probleme. Am trecut peste toate datele, peste tot ceea ce înseamnă perioada de probă cu peștii. Totul a decurs bine din punct de vedere sanitar și în momentul de față am repopulat păstrăvăria în proporție de 80%. Am aprobat recent prețul de vânzare – 35 de lei/kg. Am cumpărat și icre să scoatem din nou. Totodată, am înăsprit foarte mult condițiile de igienă acolo, să nu mai avem probleme cu păstrăvăria”, a declarant directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

Detalii despre problemele create de septicemia hemoragică la păstrăvăria buzoiană găsiți AICI și AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian