Actualitate Agricultura acum

Cea mai nouă fabrică de procesare fructe pornește motoarele! Bunătățile, cerute de mai multe lanțuri de magazine din toată țara

Singura fabrică cu circuit complet de procesarea fructelor din Buzău este pregătită să-și înceapă activitatea. După luni de zile în care s-au testat rețetele, s-au obținut avizele, unitatea care va scoate pe piață dulceață și marmeladă fără zahăr, fructe uscate, sucuri și batoane de ciocolată și fructe face în această zile angajări și ultimele probe până când va intra în producție. Bunătățile au stârnit deja interesul mai multor lanțuri de magazine din țară care și-au manifestat intenția de a le comercializa, însă deocamdată, marea dilemă a producătorului o reprezintă prețurile la acestea vor fi vândute.

Buzoianul care s-a făcut cunoscut cu cea mai mare plantație de fructe de pădure la care ulterior a adăugat și o livadă cu sute de pomi fructiferi se poate mândri și cu cea mai mare capacitate de procesare fructe și legume pe care de la 1 iulie o va pune în funcțiune.  Este vorba despre Marian Tudor din comuna Vernești care spune că a trecut de la profesia de inginer metalurg la cea ceea ce face în prezent dintr-o întâmplare.

„Inițial cumpărasem terenul pe care acum se află ferma Tudor în scop imobiliar. În final, am investit însă toți banii în agricultură”, a povestit pentru șansanews.ro Marian Tudor.

Anii au trecut și în 2016, când deja avea o producție de zeci de tone de fructe, bărbatul a decis că-i timpul să-și ducă afacerea la următoarea etapă: procesare. Totul dintr-o necesitate. Și anume faptul că o mare cantitate de fructe rămânea nevândută.

A întocmit un proiect, a accesat un credit de 2 milioane de euro pentru care a girat toată ferma și casa și a pornit la drum. În 2018 a început construcția fabricii, aflată chiar lângă plantația de mure și zmeură. Când era la jumătatea lucrărilor a venit pandemia, iar toate planurile au fost date peste cap. Însă, nu s-a dat bătut. A continuat să lucreze, chiar și într-un ritm mai lent, iar după ce s-au ridicat restricțiile a putut aduce utilajele și începe primele probe pentru produsele pe care vrea să le scoată. Acum își completează echipa de muncitori astfel ca de la 1 iulie să înceapă producția.

”Suntem pe ultima sută de metri cu rețetarele, cu producția, cu partea tehnică și tehnologică de produs. În genere, am obținut cam toate autorizațiile, cam 90% din autorizații le-am obținut. Lucrăm cu o firmă din București, cu un tehnolog din București, care verifică oamenii pe care va trebui să-i angajăm. Vor fi 16 angajați și acum suntem într-o perioadă de probă cu fiecare să vedem ce și cum că, de la 1 iulie aș vrea să-i dăm drumul la treabă”, a spus Marian Tudor.

Primele bunătăți care vor ieși din fabrica de la Vernești vor fi dulcețurile. Pentru început producătorul se gândește la trei sortimente.

”O să începem cu dulcețuri de sezon, adică o să începem cu zmeură, mure, afine. O să începem să facem din toate dulcețurile, pe măsură ce se vor coace fructele. O să începem și cu dulceață zahăr și fără zahăr, dar aici încă mai experimentăm sortimente”, a spus proprietarul fabricii.

Bunătățile sunt produse după rețete proprii, testate chiar în fabrică și care au primit toate avizele necesare. Sunt naturale 100%, iar producătorul speră ca acestea să devină un brand local. De altfel, pe etichetă se va regăsi denumirea ”Ferma Tudor” din Vernești.

În prima lună, vor fi produse circa 20.000 – 30.000 de borcane cu dulceață, urmând ca pe măsură ce se vor coace și celelalte fructe capacitatea de producție să crească și să se diversifice, în sensul că buzoianul vrea să scoată pe piață și marmeladă cu și fără zahăr, sucuri naturale, fructe uscate și batoane cu ciocolată și aronia. Există însă și o problemă: prețul la care să fie comercializate de la poarta fermei. Asta pentru că, scumpirile din ultima perioadă și chiar războiul din Ucraina a dat peste cap planurile inițiale făcute de omul de afaceri.

”Eu cred că o să avem în jur de vreo 20.000-30.000 de borcane. Avem probleme cu ambalajele cu sucurile, nu avem încă genul de ambalaj specific, să vedem ce ambalaj. Și mâine sau poimâine dacă dăm drumul producției de sucuri, putem să facem 1000 de litri pe oră. Dar nu avem încă ambalaje, sunt probleme mari de când a început războiul din Ucraina, sunt mari probleme cu ambalajele de sticlă. La noi nu se mai fac ambalaje de sticlă, se aduc din Turcia, dar calitatea cam lasă de dorit la sticlă.

Deci, marea problemă care se pune acum la nivel național sunt ambalajele. Ambalajele au început să se scumpească cu 20-25%, de asta vrem să ne creăm niște stocuri de ambalaje, să vedem cum procedăm pentru că majoritatea materiei prime se aducea din Ucraina. Acum, după calculele noastre, dulceața iese din fabricație, la suta de grame cam la 6 lei, 10 lei, în ambalaj.

Acum depinde ce fructe folosim pentru că avem fructe din ferma proprie și mai și achiziționăm. Apoi, facem două tipuri de dulceață: cu zahăr și fără zahăr. Dulceața fără zahăr ajunge la 12 lei pentru că impune mai multă concentrație de fruct pentru că zahărul cristalizează, ori până ajunge fructul la cristalizare folosesc foarte mult fruct presat. De asta probabil, dulceața fără zahăr va fi mai scumpă. Totul depinde de cum vor evolua prețurile, vorbesc la nivel național pe ambalaje, pe produs, pe transport, pe benzină, pe curent. Tot ce producem posibil să aibă luna aceasta un preț de 10 lei, iar luna viitoare dacă se mai mărește curentul, o să ajungă la 12-13 lei, pe noi ne influențează toate scumpirile”, a spus Marian Tudor.

Chiar și așa, omul de afaceri nu va duce lipsă de piață de desfacere. Deja mai multe lanțuri mari de magazine din toată țara și chiar antreprenori din Buzău s-au arătat interesați să aibă la raft produsele de la Vernești.

Pe de altă parte, deși inițial a luat în calcul doar procesarea fructelor, buzoianul de la Vernești a anunțat că va face și zacuscă și chiar fasole la borcan. Pentru început va face 10.000 de borcane de zacuscă pentru un client din Germania. De asemenea a contractat deja 10 tone de fasole pentru a pregăti și câteva mii de borcane cu fasole. Iar producția nu se va opri aici.

”Vom lucra în două schimburi”, spune Marian Tudor încrezător în afacerea sa despre care, în urmă cu câteva luni spunea că-i va aduce un profit de 200.000 de euro anual.

Totuși, banii investiți, care până acum s-au ridicat la aproape 3 milioane de euro (construcția fabricii și a unui laborator de cercetare) vor fi amortizați în câțiva ani și abia apoi va putea vorbi de profit.