Actualitate Agricultura acum

Cercetătorii buzoieni au scos la vânzare o legumă foarte rară, dar cu multe beneficii. Prețul este de doar 5 lei kilogramul. Despre ce este vorba

Se prepară la fel ca și cartoful obișnuit, însă are gustul complet diferit. Nici la formă nu se aseamănă dar crește tot în pământ și, în ciuda multiplelor proprietăți, este foarte puțin cunoscut. Este vorba despre un soi de topinambur, cunoscut sub denumirea populară de ”nap porcesc”, care este produs la Buzău de Stațiunea de Cercetare Legumicolă.

Potrivit cercetătorilor, topinamburul se consumă asemeni cartofului, putând fi prăjit, feliat sub forma de chipsuri sau fiert, asezonat cu alte legume sau folosit în diverse sosuri şi supe.

„Poate fi consumat şi în stare proaspătă datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină. Totodată topinamburul este și o excelentă plantă premergătoare”, spun cercetătorii.

Cei care doresc să încerce această legumă mai puțin obișnuită au șansa să o achiziționeze în aceste zile de la magazinul Stațiunii.

Cercetătorii au anunțat că vor scoate la vânzare soiul Rareș.

”Rareș este un soi de topinambur cu creștere nedeterminată și potențial mare de producție, ce se cultivă în câmp și depășește 2,5 m înălțime. În sol dezvoltă tuberculi de culoare roz-cafenie specifică, cu textură crocantă, suculentă, dulceag. Greutatea medie a unui tubercul este de 190-200 g.

Cantitatea de sămânță (tuberculi) necesară înfiintarii unui hectar de cultură este de 400-600 kg, în funcție de schema tehnologică de înființare a culturii, iar producția este de 40-50 t/ha, dar cultivat pe teren ușor și bine aprovizionat cu apă (irigat), producția poate crește semnificativ ajungând până la 120 t/ha.

Caracterul forte al acestui soi este dat de conținutul în inulină, fiind folosit ca îndulcitor natural și conținutul ridicat de substanța uscată. După recoltare se păstrează în locuri special amenajate (pivnițe, silozuri)”, informează cercetătorii buzoieni.

SCDL Buzău comercializează, până vineri, tuberculi de topinamburla prețul de 5 lei/kg.  Stocul este limitat.