Incidentul de vineri care a creat panică în Spitalul Județean și a închis parțial activitate de la UPU scoate la suprafață o problemă mai veche pe care o are cea mai mare unitate medicală din județ: gradul de degradare a conductelor care alimentează cu oxigen întreg spitalul. De altfel, cercetările pompierilor au arătat că explozia s-a produs ca urmare a unei fisuri la conducta de oxigen din salonul ”mică chirurgie” din UPU, fapt care aduce în prim plan o altă necunoscută: ”Dacă vechimea țevilor reprezintă un factor determinant în cazul acestui incident?”. Este o întrebare la care se caută răspunsuri atât de reprezentanții Spitalului Județean care au demarat cercetări interne cât și de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău care au de analizat dosarul penal deschis de IPJ Buzău.
”Nu știm exact de la ce s-a produs acest incident, urmează să constatăm. Până la acest moment nu am un răspuns clar. Probabil vechimea și joncțiunea țevii în interiorul peretelui…în acest moment nu am mai multe răspunsuri” , a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.
Pe de altă parte, managerul unității medicale a explicat faptul că rețeaua de oxigen are peste 10 ani vechime, iar în perioada de pandemie s-a tot completat pentru a duce gaze medicale aproape în tot spitalul, acolo unde erau pacienți Covid.
În acest context, schimbarea rețelei de oxigen este vitală motiv pentru care au fost atrase fonduri europene, iar la finalul anului trecut au început lucrările pentru înlocuirea tuturor țevilor și montarea unui sistem modern de alarmare la incendiu, inclusiv cu senzori de detectarea fumului și a gazelor medicale, aparate care în prezent nu există în Spitalul Județean, cu excepția secției ATI. Lucrările se vor încheia în 5 zile.
Un alt aspect care cel mai probabil va fi cercetat inclusiv de anchetatori este dacă aceste lucrări au fost, de asemenea, un factor declanșator la explozia de vineri. Un prim răspuns a venit tot la managerul Damian care este de părere că nu a influențat tocmai pentru că vineri, la momentul producerii incidentului, în UPU nu se lucra. Totuși, este de precizat faptul că schimbarea rețelei de la UPU era programată după mutarea activității în noua clădire care va deservi Urgențele, însă planul nu a putut fi respectat pentru că inaugurarea programată în decembrie 2023 a fost amânată pentru primăvara anului 2024. Detalii aici.
”Sunt 6 loturi de echipamente încă în licitație”, a spus Claudiu Damian.
Ce au găsit pompierii în timpul controalelor
Și ultimul control ISU făcut la Spitalul Județean în urmă cu un an a arătat că sunt probleme care trebuie remediate cu privire la verificarea și mentenanța instalațiilor de protecție împotriva incendiilor. Lista neregulilor a fost însă mai lungă astfel că la finalul verificărilor au fost aplicate 8 avertismente și o amendă de 2500 de lei.
- – Nu s-a asigurat marcarea uşilor cu etichete pe culori pentru evacuarea in condiţii de securitate a utilizatorilor;
- – Caile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate astfel incat sa fie vizibile si ziua si noaptea (luminoblocuri);
- – Nu este asigurată verificarea, mentenanţa şi întreţinerea instalaţiilor de protecţie împotriva incendiilor (instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu)
- – Depozitarea de materiale combustibile (cutii carton si materiale plastic, arhive) in spatii care conform prevederlor dispozițiilor specifice este interzis. Aici a fost aplicată o amendă în cuantum de 2500 lei.








Adaugă comentarii